Hård kritik mot Leif GW Persson

NYHETER

Björn Eriksson: Att utse honom till professor var mitt livs största misslyckande

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl
Leif GW Persson.

Leif GW Persson sitter på en hög professorslön men bedriver ingen forskning.

Nu kräver flera professorer och tidigare chefer att han lämnar sin tjänst.

– Hela polisforskningen har tappat sin trovärdighet, säger förre rikspolischefen Björn Eriksson till aftonbladet.se.

Kriminolog Leif GW Persson är en av Sveriges mest lästa deckarförfattare och en efterfrågad expert, inte minst i tv-programmet Efterlyst.

Hans verkliga jobb, det som Sveriges första och enda professor vid polishögskolan är mindre känt. Det finns en anledning: Leif GW Persson gör ingenting.

I det senaste numret av Polistidningen riktas skarp kritik mot hur han har skött sitt uppdrag sedan han tillträdde som professor 1991.

”Största yrkesmässiga misstag”

– Han kritiseras med rätta. Jag tycker det är förjäkligt att man kan sitta så länge utan att publicera något. Han har skrivit deckare och gjort någon utredning, men på forskningssidan är det noll. Under åren har jag med stigande förvåning följt detta, säger landshövding Björn Eriksson till aftonbladet.se.

Som dåvarande rikspolischef var han den som föreslog att Leif GW Persson skulle få professorstjänsten. I dag kallar han det för sitt livs ”största yrkesmässiga misstag.”

– Det fanns ett sakkunnighetsutlåtande där de sakkunniga enhälligt föreslog Leif GW Persson. Men jag kan inte komma ifrån att det var jag som kom med förslaget till regeringen.

Välavlönad

Med sina 69 000 kronor i månaden är Leif GW Persson en av landets mest välavlönade professorer inom samhällsvetenskap och humaniora.

– Det är omoraliskt att lyfta så mycket pengar år ut och år in utan att göra någonting, säger Björn Eriksson.

I Polistidningen kritiseras Leif GW Persson även för att ha äventyrat flera mordutredningar genom sitt sätt att kräva ut handlingar från Rikskriminalen. När han fått nej har han kontrat med sin position som professor vid polishögskolan. Björn Eriksson håller med också om den kritiken.

– Hans sätt att arbeta genom att han använder den typen av utredningar för att krydda sina kriminalromaner är en etisk fråga, så gör man inte.

Varför får han inte sitta kvar om det är så här illa?

– Jag tror att det finns en tendens att många är så rädda för Leif GW och hans skarpa penna. Det är för jobbigt att ta en konflikt med honom och det har lett till att det här har fått fortgå så länge.

– Jag hoppas att Leif själv förstår det ohållbara i situationen och tar sin hatt och går.

Men rikspolischef Stefan Strömberg har fortsatt förtroende för Leif GW Persson. ”Leif GW Persson har breda och djupa kunskaper om kriminologi och polisverksamhet”, låter han hälsa genom sin pressekreterare Carolina Ekéus.