”Det blev totalpanik i mitt huvud”

NYHETER

Polismannen Per-Erik Eriksson om skottdramat

Polismannen Per-Erik Eriksson, 27, flydde för livet från den misstänkte mördaren.

Sekunderna innan hade han träffats av två skott.

– Jag var helt övertygad om att det skulle komma ett skott i ryggen snart, berättade Eriksson när rättegången fortsatte i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt i dag.

För första gången sedan dramat i Nyköping den 20 juni mötte Per-Erik Eriksson den misstänkte 55-åringen öga mot öga i rättssalen.

Med darrande röst och med blicken då och då riktad rakt mot den anklagade berättade polismannen om dagen då en kollega sköts till döds och han själv blev allvarligt skadad. Ärret från kulan var tydlig synligt på den bara överarmen.

– Runt lunchtid blev jag tillfrågad om jag hade möjlighet att jobba över några timmar. Det skulle ske ett omhändertagande i Nyköping.

Per-Erik gick med på det och tillsammans med en kollega körde han från Strängnäs till Nyköping.

Tog upp jakten

Ingripandet mot den misstänkte 55-åringen gick snett och ovetande om att en kollega skjutits till döds tog Per-Erik upp jakten på den misstänkte.

Ute på gatan fick han syn på en man med dragen pistol som Per-Erik tog för den skjutne polismannen Fredrik Widén som han aldrig träffat tidigare. I själva verket var mannen den misstänkte mördaren.

– När jag kommer runt hörnet in på en innergård ser jag en person med ryggen mot mig. Personen vänder sig mot mig. Han börjar rikta sitt vapen mot mig och skjuter mot mig.

– Det blir totalpanik i mitt huvud. Den person jag tror är en kollega är den person vi jagar.

Träffas av två skott

Per-Erik Eriksson träffades av två skott, ett som snuddade huvudet och ett som gick rakt genom armen. Han flydde i panik från platsen, övertygad om att bli skjuten igen.

– Jag springer hela vägen längs huset. Det rasar grejer från mig – nycklar, batongen och allt. När jag kommer tillbaka till min kollega skriker jag: ”Han har skjutit mot mig!”

Minuterna senare är den skottskadade Per-Erik med om att gripa 55-åringen.

Före Per-Eriks berättelse redogjorde advokat Peter Althin kortfattat för 55-åringens version av händelseförloppet.

– Han hade inget uppsåt att döda, eller försöka döda. Han handlade i nödvärn och förstod inte att det var poliser som kom för att hämta honom, sa Althin.

Senare i dag ska den anklagade med egna ord berätta om skottdramat i Nyköping.