Här ska Sveriges största nöjespark byggas

NYHETER

Gröna Lunds tidigare ägare gör jättesatsning i Botkyrka

Foto: Störst i Sverige Parken planeras vara klar för invigning 2010 och ska kosta 650 miljoner kronor.

För drygt en halv miljard byggs nu Sveriges nya nöjespark.

Bakom satsningen står Gröna Lunds tidigare ägare, familjen Lindgren.

– Det här kan bli Sveriges största upplevelsecentra, säger John John Lindgren, företrädare för familjen.

Foto: Här, i Botkyrka söder om Stockholm, planeras Sverige största nöjespark anläggas.

I fem generationer drev de Stockholms klassiska tivoli Gröna Lund. När parken såldes förra året var tanken att satsa på något nytt inom samma område.

Nu kan Aftonbladet avslöja att familjen Lindgrens nya nöjespark och upplevelsecentra kommer att ligga i Hågelbyparken i Botkyrka, söder om Stockholm. I dag sa kommunen ja att tillsammans med Familjen Lindgren fördjupa planerna för projektet. Om inga förseningar inträffar sätts spadarna i jorden 2009 för invigning under första halvan av 2010. Kostnad: 650 miljoner kronor.

Satsar på barnfamiljer

Inkomsterna ska bland annat komma från uthyrning av hotellrum och semesterstugor. Barnfamiljer är den viktigaste målgruppen.

– Vår uppfattning är att upplevelsebaserade nöjen efterfrågas av alla i dag. Familjer vill gärna göra saker tillsammans, säger John John Lindgren.

Området på 760 000 kvadratmeter vid sjön Aspen i Botkyrka ska bland annat rymma en vattenpark i världsklass, sagopark för barnen och ett experimenthus. I planerna ingår även ett konsert- och festivalområde som sägs bli Skandinaviens bästa.

”Jättespännande”

I framtiden planeras en så kallad ”thrill-park” med berg-och-dalbanor i en för Sverige helt ny klass.

Finns det tillräckligt med intresse för en så här stor satsning?

– Vår övertygelse ligger i att i Stockholmsområdet skapa ett tillräckligt stort och attraktivt upplevelseområde inom en väldigt liten yta. En plats där man kan uppleva flera saker samtidigt.

Hur är det att starta det här så kort tid efter att ni lämnade Gröna Lund?

– Det känns jättespännande. Det här är något som har legat och väntat på att få komma till skott ända sedan vi steg av Gröna Lund, säger John John Lindgren.

ARTIKELN HANDLAR OM