Svensk hjälp på plats i Grekland

Foto: Ostermans Bell 205 kan lyfta cirka två ton vatten och ska användas för att vattenbomba bränderna.
NYHETER

Två experter från Räddningsverket finns sedan måndagen på plats i Aten. Besked om hur Sverige ska delta i bekämpningen av de skogsbränder som rasar i Grekland kommer på tisdagen.

Under ett möte med representanter för det grekiska brandförsvaret på måndagskvällen erbjöd de svenska experterna hjälp i form av helikopterunderstöd och brandmaterial för skogsbrandsläckning samt personal för utrustningen.

– Nu ska grekerna ta ställning till vad de behöver och ge oss närmare besked i morgon (tisdag), sade en av experterna, Patrik Åhnberg från Attunda brandkår i Stockholms län, till TT.

Han kunde på plats se mindre markbränder i Aten, men hade ännu inte kommit ut på fältet för att studera de stora skogsbränderna.

Vattenbombning

En helikopter med en besättning på tre personer ombord lyfter på tisdagsmorgonen från Göteborg. Grekiska myndigheter gav klartecken till det svenska Osterman Helicopter att delta i släckningsarbetet genom att vattenbomba skogsbränderna. Att utfärda dylika tillstånd tar normalt sett flera veckor, men myndigheterna specialbehandlade ärendet.

Helikoptern – en Bell 205 – räknas som Sveriges kraftfullaste helikopter i civil tjänst. Den kan lyfta cirka två ton vatten och ska användas för att vattenbomba bränderna.

”Helvetet på jorden”

Stockholmsbon Andrev Bergström, 31, semestrar i byn Stoupa på halvön Peloponnesos i södra Grekland.

– Det såg ut som helvetet på jorden när vi flög in över halvön. Landskapet såg ut att bestå av vulkanisk jord – svart med glödbränder överallt, sade han till TT.

En oro spred sig ombord när passagerarna trängdes vid fönstren och blev varse omfattningen av skogsbränderna.

Stoupa har skonats från lågorna, men plågats av brandröken.

De omfattande skogsbränderna har resulterat i flera strömavbrott på Peloponnesos. Restaurangägare har fått problem att hålla råvaror kylda när kylskåpen slutat att fungera.

Mer rök, färre lågor

Apollo har 96 svenska gäster på Peloponnesos, varav hälften bor på hotell i Chrani – en by som klarat sig relativt bra. Värst är läget i Kalo Nero i västra delen av Peloponnesos. Där har researrangören två gäster: Sara Grandin, 25, och Magnus Andersson, 30, från Uppsala.

– Det har blivit rökigare i dag , men vi ser inte längre några lågor. Brandröken sticker i näsan och vi har hållit oss inomhus. Det var värre i går när det regnade sot, säger Sara Grandin.

Apollo sänder på måndagen ned tre personer från huvudkontoret.

– Vi erbjuder även våra gäster psykologhjälp på plats, säger Apollos presschef, Kajsa Moström.

Fritidsresor har liksom konkurrenten 96 gäster på halvön.

Robert Holender/TT Lars Pedersen/TT