Irak: 500 döda i stor bombvåg

NYHETER

Terroristerna attackerade med tankbilar

Minst 500 människor har dödats i en bombvåg mot yazidiska kurder utanför Mosul i norra Irak.

Dåden förövades med tankbilar på olika platser och stora delar av staden jämnades med marken.

I Sinjar väster om Mosul nära syriska gränsen gick självmordsbombare till angrepp mot den yazidiska befolkningsgruppen.

- Yazidierna är kurder som utövar en särskild religion. De attackeras av al-Qaida och andra extrema muslimska grupper just för deras religion och att de är kurder, berättar journalisten och författaren Kurdo Baksi för aftonbladet.se.

Inte första gången

Islamiska staten i Irak – en grupp som antas vara fronten för al-Qaida i landet delade för en vecka sedan ut flygblad i Sinjar där de hotade med attacker eftersom yaziderna är ”fiender till islam”.

Nära en halv miljon yazidiska kurder bor i norra Irak och några hundra bor även i Sverige, enligt Baksi. Det är inte heller första gången de utsätts för attentat.

Tre olika attentat utfördes av män i tankbilar på tisdagen, som slog till mot olika stadsdelar.

Polisen uppgav först att 200 personer dödats men under onsdagskvällen steg siffrorna till minst 500. Flera hundra personer är skadade, många av dem allvarligt.

Flera attentat

Yazidiernas egen nyhetsbyrå, dergush.com, uppger att hundratals människor dödats och att det råder blodbrist på sjukhusen i Mosul.

En annan självmordsbombare orsakade tidigare på dagen stora skador genom ett attentat på en bro i Bagdad. Tio människor dödades av explosionen. Samma bro utsattes för en bombning i maj. Den här gången rasade en del av bron och flera privatbilister slungades ned i floden.

Kronologi: De värsta dåden i Irak

Några av de värsta dåden i våldets Irak sedan USA-invasionen för drygt fyra år sedan:

Tomas Skoglund, Olof Jönsson