Kalasbra matkultur

NYHETER

”Det är hög standard i år”

Foto: snabbmatstorget Kultur i all ära men kalasmaten är det man snackar om. Matilda Johansson och Emma Hällbacka testade langos på Kungstorget, eller fast food-torget som arrangörerna kallar det.

Kalasmaten håller hög kvalitet.

Livsmedelsinspektörerna hittar få brister och kalasarna har mycket att välja på.

Foto: kontroll Miljöförvaltningens inspektör Stefan Carlsson kollar att maten på Kulturkalaset håller rätt temperatur.

Vildsvin, thaimat, grekiskt, brasilianskt... Variationen är större än någonsin under de sju år som Miljöförvaltningens Stefan Carlsson inspekterat kalasmat.

Men det är inte utrustad med kniv och gaffel, utan termometer, han gör sina stickprovs­kontroller.

– Vi kollar givetvis att det är snyggt och rent men huvud­problemet är temperaturerna. Hittills har alla hållit graderna som gäller varma rätter, men som vanligt när det är varmt ute är det svårt att hålla de kalla rätterna under 8 grader, säger han och råder konsumenterna att aldrig acceptera ljummen mat.

”Dryper av fett, men det hör till”

För att beviljas tillstånd har krögarna även lovat att hacka, skiva och marinera så lite som möjligt i de tillfälliga stånden. Rå kyckling och köttfärs får inte förekomma utan måste förberedas i fasta kök.

Än har Stefan Carlsson inte upptäckt några allvarliga brister.

– Jag skulle kunna tänka mig att äta något. Standarden är så pass hög i år, säger han.

Festivalbesökarna Matilda Johansson och Emma Hällbacka rekommenderade klassikern langos som i år bara finns att köpa i ett kök på Kungstorget.

– Det var lite dyrt. 65 kronor med dricka, säger Matilda.

– Men de var goda! De dryper av fett, men det hör till, säger Emma.

Louise Jacobson (.se)