Svenska ungdomars stryplekar på nätet

NYHETER

Neurologen: Det är verkligen att leka med döden

Foto: Kamraten tar tag om den unga flickans hals och klämmer åt. Några sekunder senare faller flickan omtöcknad till marken.

Svenska ungdomar stryper varandra tills de svimmar – och lägger ut mobilfilmer med strylekarna på nätet.

Men lekarna kan vara livsfarliga.

– Det är verkligen att leka med döden, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi.

På internet cirkulerar åtskilliga mobilfilmer på de livsfarliga stryplekarna. Bara på videosajten You Tube finns tiotals klipp med svenska ungdomar i högstadieåldern.

I filmerna stryper ungdomarna varandra tills de segnar ihop på marken. Efter en stund kvicknar de till och återhämtar sig. Men stryplekarna kan vara dödliga.

”Fullkomligt livsfarligt”

Nu slår Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, larm för stryplekarna.

– Det är fullkomligt livsfarliga sysselsättningar. Man får hoppas att de inte förstår hur allvarligt det är, för man kan åstadkomma mycket stora skador och det gäller att upplysa ungdomarna om hur farligt det är, säger Nils Wahlgren.

– Dels kan det vara så att man påverkar hjärtats rytm, och då kan man få hjärtstillestånd. En annan risk är att man stryper blodcirkulationen till hjärnan och skadar hjärnan. De här situationerna är direkt livsfarliga, säger han.

Blodproppar

Stryplekarna kan även leda till skador på halskärlen.

– Det kan leda till kärlväggsavlossning, det vill säga att den inre väggen i blodkärlet lossnar, och då kan det bildas blodproppar som sen kan ge skador i hjärnan. Det kan ta någon vecka eller två veckor innan man ser de här skadorna. Det kan drabba vissa personer som har förutsättningar, med förlamningar och hjärninfarkter som följd, säger Nils Wahlgren.

Han har själv aldrig stött på ungdomar som skadats av stryplekarna.

– Oftast är det så att man återhämtar sig, speciellt om det är unga människor. Men det finns en risk att det inte går så väl. Det är verkligen att leka med döden, säger han.

– Det är ren tur om det inte lett till dödsfall redan, säger Nils Wahlgren.

”Välbehag”

Nils Wahlgren tror att ungdomarna söker efter uppmärksamhet.

– Jag vågar inte uttala mig om vad som ligger bakom det här, men det ger någon form av kick. Det är något behov av uppmärksamhet som driver mycket av det, säger han.

Lars Oreland, professor i farmakologi vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, säger:

– Det är ett ganska välbekant fenomen att man kan uppleva någon sorts välbehagskänsla i samband med strypning, säger han.

– Självklart kan man gå över gränsen. Strypning är ju ett klassiskt sätt att döda folk och ta livet av sig, säger Lars Oreland.

David Nannini Nilsson