Rekordlång väntan på uppkörning

NYHETER

Inga lediga provtider förrän i oktober

Köerna för att ta körkort är rekordlånga. Den som vill skriva teoriprovet eller köra upp kan få vänta till slutet av oktober.

Foto: Vägverket skyller på semestertider och rekryteringsproblem – och klagar på att provdeltagare inte kommer tillräckligt förberedda.

Läget beror på att det är semestertider och att Vägverket har svårt att nyrekrytera anställda, uppger verket till Svenska Dagbladet.

– Många har gått i pension eller slutat på körkortsenheten, säger Dag Lundgren, kontorschef på Vägverkets förarenhet i Stockholm, till tidningen.

Många misslyckas

Samtidigt vill allt fler ta körkort. Under de första sex månaderna i år gjorde 198 000 personer teoriprovet, mot 159 000 under samma period förra året. Det är en ökning på 24 procent. Dessutom kuggades hälften av deltagarna – något som ytterligare har ökat trycket.

– Provdeltagarna kommer för dåligt utbildade till provet, säger Karl-Erik Andersson, biträdande enhetschef för förarenheten, till SvD.

– I stället för att betala för en teorilektion så sitter de hemma och övar på något provprogram på datorn och tror att det räcker.

Sofi Thunvik