Het debatt om regler för sjukskrivning

NYHETER

Delar Aftonbladets läsare i två läger

Förslaget om hårdare regler för sjukskrivningar har delat Aftonbladet.se:s läsare i två läger. En knapp majoritet av läsarna kritiserar förslaget medan nästan lika många är positiva.

Socialstyrelsen och Försäkringskassan har tagit fram strängare regler för hur läkarna ska bedöma oförmågan att arbeta. Det kan innebära tvärstopp för sjukskrivningar av många människor som bränt ut sig i arbetet.

Förslaget har engagerat Aftonbladet.se:s läsare och debatten har gått het på sajten. Totalt 55 000 läsare har svarat på frågan ”Ska det vara hårdare regler för sjukskrivning?”. 48 procent har svarat ”Ja” medan 52 procent har svarat ”Nej”.

900 inlägg

I Aftonbladets forum har 900 läsare har sagt sitt i ett inlägg. Många berättar om sin egen utbrändhet.

Signaturen Ancie skriver: ”Blir så trött på att inte ens denna generation, det är nämligen år 2007, kan acceptera en psykisk ohälsa. Själv blev jag sjuk 1998 och har sedan dess varit sjukskriven i perioder.”.

Signaturen Josse4me skriver: ”Själv har jag gått hemma i fyra år nu på grund av utbrändhet med många trista påföljder. Jag vet att det finns många som "fejkar" en utbrändhet. Men varför ska vi som verkligen mår skit ta den smällen.”

I-landsproblem

En annan läsare tycker inte att försäkringskassan borde lägga sig i.

”Om en läkare sjukskriver någon så måste man väl ändå lita på läkarens kompetens. Varför ska då försäkringskassan ifrågasätta.”

Läsaren Sarah1234 tycker att begreppet utbrändhet används lite för ofta:

”Det finns folk som svälter, lever under terror och har blivit våldtagna framför sina barn. Det kan inte vara så att man bryter ihop för att man har det stressigt på jobbet. I-lands problem enligt mig.”

Läs mer:

Mia-Li Hallengren