Åklagare: Det vilar ett tungt arbetsgivaransvar

NYHETER

”Konstigt att uttala att det inte finns någon brottsmisstanke”

Foto: – Nu kommer åklagare att kopplas in och det ska göras en grundlig utredning, säger Sven-Erik Alhem.

Överåklagare Sven-Erik Alhem reagerar på uttalandet från polisen att det inte finns någon misstanke om brott i samband med den tragiska händelsen i mellanskåne i dag.

– Utgångspunkten ska alltid vara att någon slags försummelse begåtts.

En man i 40-årsåldern omkom när han var i färd med att gräva en grav på en kyrkogård. Polisen betraktar händelsen som en arbetsplatsolycka där man inte misstänker brott.

Det uttalandet reagerar Sven-Erik Alhem på.

– Den överenskommelse som finns mellan Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen och Arbetsmiljöverket när det gäller allvarliga händelser inom arbetslivet är att någon slags försummelse har begåtts när det går så illa att någon mister livet eller skadas svårt.

Generellt sett vilar ett tungt arbetsgivaransvar, slår överåklagaren fast.

– Man ska bland annat göra upprepade riskanalyser vid olika slags arbeten. Vad kan hända när man exempelvis gräver en grav, lägger ett plåttak eller utför någon annan syssla inom arbetslivet.

Det enskilda fallet vill inte Sven-Erik Alhem uttala sig om. Men han konstaterar att kyrkan har lika stort arbetsgivaransvar som vilken annan arbetsgivare som helst.

– Nu kommer åklagare att kopplas in och det ska göras en grundlig utredning om vad som skett och om någon kan läggas till last för det inträffade.

Robert Triches