Blev kär i sin terapeut – och anmälde henne

NYHETER

De obesvarade känslorna ökade hans ångest

En man i Lund förälskade sig i sin kvinnliga terapeut.

När hon förklarade det opassande i romansen och avslutade terapin blev han arg och anmälde henne.

För åtta år sedan började mannen gå i samtalsterapi hos den kvinnliga terapeuten och efter ett par månader blev han kär i henne, skriver Sydsvenskans nätupplaga.

Han förklarade sin kärlek och hon förklarade att hon då ville avsluta terapin men övertalades att fortsätta av den patientansvarige läkaren.

Så behandlingen fortsatte.

Visa känslor

En del i behandlingen var att hjälpa mannen med att uttrycka sina känslor. Han mejlade terapeuten flera gånger, då han tyckte det var enklare att uttrycka sig i text, de gick på bio och en gång träffades de hemma hos mannen. Det här var enligt terapeuten behandling för mannens ångestproblematik och sociala svårigheter.

Gått över gränsen

Men stämningen förändrades, enligt mannen blev terapeuten "undvikande och kylig". När hon sedan sjukskrev sig kände han sig förbisedd och nonchalerad. När mannen efter flera brev och besök utanför kvinnans bostad fortfarande inte fick någon kontakt anmälde han henne.

I anmälan menar han att hon "gått över gränsen för vad som är acceptabelt för en terapeut" och därmed försatt honom i en beroendeställning som förvärrat hans tillstånd, skriver Sydsvenskan.

Förälskelsen var en del av sjukdomsbilden

Terapeuten fick en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att hon inte omedelbart avslutat kontakten med mannen när hon förstod vilka känslor han hyste för henne.

Men terapeuten överklagade beslutet till länsrätten som nu ger henne rätt och menar att hon gjorde allt som hon kunde för att hantera fallet. Terapeuten, som arbetat inom psykiatrin i över 30 år, bedömde att förälskelsen var en del av sjukdomsbilden – och därför gick att behandla.

Yenz Öhman