Undantagstillstånd i Pakistan

avTobias Österberg

NYHETER

Pakistan i "extrem extremisms" grepp

Säkerhetsstyrkor har omringat och blockerat vägarna till bland annat presidentens residens. Även parlamentet och statliga radio och tv-byggnader har spärrats av.

”Extremismen har nått extrema nivåer” och politikerna bakbinds av Högsta domstolen – så motiverar Pakistans ledare Pervez Musharraf införandet av undantagstillstånd i världens sjätte största land.

Soldater omringade de statliga tv- och radiostationerna i samband med att statlig tv på lördagen meddelade att grundlagen upphävts. Flera privata tv-stationers sändningar avbröts och alla telefonlinjer blockerades under flera timmar.

– Terrorismen och extremismen har nått extrema nivåer, sade Musharraf när han några timmar senare i ett tv-tal försökte förklara sig.

– Regeringsstyret är, som jag ser det, halvt lamslaget. Alla regeringsmedarbetare förolämpas av domstolarna, det är därför de inte kan göra något.

I en hälsning till väst, läs Pakistans mäktigaste vän USA, ber han om förståelse och säger att det hade varit ”självmord för Pakistan” att inte agera.

Men USA uttryckte besvikelse och ”djup oro” för utvecklingen.

– President Musharraf måste hålla sitt löfte att hålla fria, rättvisa val i januari, sade Vita husets talesman Gordon Johndroe i Washington.

– USA har varit mycket tydligt i att vi inte stödjer utomkonstitutionella åtgärder, de för Pakistan bort från demokratins och det civila styrets väg, sade utrikesminister Condoleezza Rice till pressuppbådet som följer henne på resa i Mellanöstern.

Bakslag för USA

I månader har det spekulerats kring att Musharraf skulle införa krigslagar för att stärka sin makt. USA, som betraktar den pakistanske ledaren som en av sina viktigaste allierade i kampen mot terrornätverket al-Qaida, har tryckt på för återhållsamhet. Lördagens utveckling är därför ett svidande bakslag för supermakten.

Pakistan är inte bara världens sjätte folkrikaste, och islams näst folkrikaste, land. Det är också en kärnvapenmakt med skakiga relationer till jättegrannen i öster, Indien.

Under hösten har Musharraf varit pressad att avgå, eller åtminstone frånträda sina militära uppdrag. Islamiska extremister har ställt till med en rad blodbad som gett intrycket att regimen hållit på att tappa greppet.

Lördagens besked innebär att författningen är satt ur spel och att landet på obestämd tid styrs enligt undantagslagar. Alla räknar med att det innebär att aviserade allmänna val i januari inställs.

Bhutto

Högsta domstolen, Musharrafs kanske mäktigaste motståndare, omringades av poliser och en halvmilitär styrka. HD-domarna vägrade godkänna presidentdekretet, vilket omedelbart resulterade i att den stridbare ordföranden Iftikhar Chaudhry avskedades och efterträddes av Hamid Dogar.

En annan mäktig kontrahent, expremiärministern Benazir Bhutto, återkom så sent som för några veckor sedan hem efter åtta år i exil. Hon befann sig på lördagen i Dubai, men flög omedelbart hem när nyheten kom.

I en intervju med brittiska Sky News efter återkomsten till hamnstaden Karachi gissade hon att undantagstillståndet är avsett att skjuta upp valet med ”minst ett till två år”.

– Jag planerar att träffa ledare för andra politiska partier och med dem diskutera handlingssätt för att stoppa hävningen av konstitutionen, sade hon.