Borg ändrade sig om städhjälp

NYHETER

Medger idag att han haft svart städerska ända till 2001

Stockholm (TT)

Finansminister Anders Borg hade svart städhjälp längre än vad han först sagt.

En kvinna som städade åt honom saknade dessutom arbetstillstånd.

De senaste dagarna har det stormat kring den nya finansministern. Anders Borg säger att han har funderat igenom sin situation, men att han inte tänkt på att lämna sin post.

– När man begår misstag och man drar på sig uppmärksamhet som inte är rolig för familjen, då är det naturligtvis så att man klandrar sig själv för det, säger han till TT.

Under tisdagen uppgav Anders Borg att han köpt städhjälp av privatpersoner mellan åren 1997 och 1999. Det korrigerade han senare till att även gälla för 2000 och delar av 2001. Enligt Borg så städade de personerna även andra hem, sannolikt mot svart betalning.

”Gör varken från eller till”

Lennart Hedquist (m), ordförande i skatteutskottet, säger att han har svårt att kommentera de nya uppgifterna om finansministerns svarta städhjälp eftersom han inte vet i vilken omfattning det har förekommit.

– Har det varit i samma utsträckning som det kommit fram tidigare gör det varken från eller till ur skattesynpunkt. Däremot bör man alltid följa lagar och regler, säger han.

Vice ordförande i skatteutskottet, Lars Johansson (s), är mer kritisk.

– Det första man kan säga är att det är oerhört slarvigt att hantera människor som ska jobba åt en på det sättet. Man ska naturligtvis betala lagstadgade skatter och avgifter.

TT har sökt statsminister Fredrik Reinfeldt för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

TT