Vårdare knivdödad på rättspsykavdelning

NYHETER

Polisen: ”Det var ett vansinnesdåd”

En 38-årig intagen man på rättspsykiatriska avdelningen i Jönköping knivskar på torsdagsförmiddagen en 53-årig vårdare svårt.

Vårdaren opererades på länssjukhuset Ryhov, men hans liv gick inte att rädda, uppger Anna-Lena Bengtsdotter, informationschef på sjukhuset.

– Den intagne hade precis kommit tillbaka från en beviljad permission när överfallet skedde. Vad som ligger bakom händelsen vet vi inte ännu, säger länsvakthavande Bengt Netterström vid polisen i Jönköping.

Överfallet skedde i en sluss på väg in till avdelningen.

– Överfallet skedde när sjuksköterskan tillsammans med en kollega tog emot patienten i en sluss på väg in till avdelningen. Med någon form av stickvapen stacks den manlige sjuksköterskan i buken, säger Lennart Wennblom, förundersökningsledare vid polisen i Jönköping.

Opererades

Efteråt fördes den svårt skadade vårdaren till akutmottagningen, som bara ligger cirka 500 meter från den rättspsykiatriska avdelningen. Där opererades 53-åringen, men han dog på operationsbordet.

53-åringen hade arbetat på sjukhuset Ryhov ett 30-tal år.

– Vi gör nu allt vi kan för att stötta mannens familj, medarbetare och övriga patienter på avdelningen, säger Johan Björck, sektionschef vid Rättspsykiatriska avdelningen vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Den 38-årige intagne greps efter överfallet och fördes till polishuset i Jönköping där han nu sitter i förvar. Han blev sedermera också anhållen av åklagare.

– Han förhörs just nu, men vad han har sagt har jag ingen aning om, säger Bengt Netterström.

”Ett vansinnesdåd”

Åklagare Jan Axelsson berättar att mannen misstänks för mord.

– Jag vill inte gå in på vad han har sagt i förhör, säger Axelsson till aftonbladet.se.

– Utifrån den information vi fått in under dagen tror vi oss ha en relativt klar bild av vad som hänt. Det här rör sig om ett vansinnesdåd, säger Lennart Wennblom.

Mannen är enligt uppgift till aftonbladet.se dömd till rättspsykiatrisk vård för mordförsök och utpressningsbrott.

Patienten har aldrig tidigare varit våldsam mot personalen under den tid sedan 1998 han vårdats på Ryhov, enligt TV4 Jönköping.

Mannen har haft två timmars beviljad permission varje dag. I dag hade mannen varit och arbetstränat hos en arbetsgivare.

Robert Triches