Christer Fuglesang tillbaka i Sverige

NYHETER

Följ hemkomsten på aftonbladet.se

Efter sitt livs äventyr landar Christer Fuglesang på svensk mark i dag.

Han möts av kungen, regeringen - och av aftonbladet.se. som följer rymdhjältens första dygn tillbaka i Sverige.

Foto: Rymdhjälten Christer Fuglesang har kommit hem till Sverige.

Efter 14 års väntan fick astronauten Christer Fuglesang, 49, se sin dröm gå i uppfyllelse. Två dagar före julafton dundrade rymdfärjan Discovery ned på landningsbanan på Kennedy Space Center efter en alltigenom lyckad färd till den internationella rymdstationen ISS. För nybörjaren Fuglesang innebar resan hela tre rymdpromenader och hopp om fler uppdrag utanför jordatmosfären.

”Oerhört spännande”

Runt halv åtta på morgonen landade Christer Fuglesang för första gången sedan äventyret på svensk mark.

Han välkomnades som en hjälte av bland andra näringsminister Maud Olofsson och aftonbladet.se, som följt rymdäventyret från början till slut.

– Han ser så lycklig ut, säger aftonbladet.se:s rymdreporter Simone Söderhjelm som var på plats på Arlanda. I eftermiddag får hon en egen exklusiv intervju med rymdhjälten.

Vilken blir din första fråga till Christer?

– Jag ska fråga hur det känns att komma hem som en segrare.

Hemkomsten kan läsarna följa direkt på aftonbladet.se genom direktrapportering, bilder, tv och exklusiv intervju med vår svenske astronaut.

Lunch med regeringen

I samband med morgonens landning avtäcktes ett fotografi av Fuglesang i ankomsthallen. Senare följer lunch med regeringen, möte med Rymdstyrelsen och besök på Christers hemuniversitet, Kungliga tekniska högskolan.

I ett direktsänt samtal mellan jorden och rymdstationen bjöd kronprinsessan Victoria hem Christer Fuglesang till slottet. Det besöket sker i morgon. På fredagen kommer också allmänheten få en chans att träffa astronauten på centralstationen i Stockholm. Där får han också återse de elever från en skola i Knivsta som han samtalade med direkt från rymden.

Fuglesangs program i Stockholm

Läs mer:

Tidigare artiklar

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden