Oskyldig – till rån

NYHETER

”Han var i desperat behov av pengar”

Foto: Norska polisen
Oskyldig till rån 33-åringen väntade och väntade på ersättning för att han suttit oskyldigt fängslad för rån. Till sist blev han så desperat att han rånade en bank (bilden).

I fredags rånade den här 33-årige mannen brutalt Spareskillingsbanken i Kristiansand på runt en halv miljon kronor.

Anledningen:

Han väntade på ersättning från norska staten för ett tidigare rån som han förklarats oskyldig för.

Under rånet i fredags sköt mannen i taket och hotade personal och andra kunder till livet. Han fick med sig runt en halv miljon kronor när han flydde i svärmors bil. Efter nästan ett dygn på flykt fick polisen fatt i rånaren som frankt erkände allting, säger hans advokat Olav Sylte till VG Nett.

Anledningen till att 33-åringen genomförde rånet i Kristiansand var att han var i desperat behov av pengar.

”En impulshandling”

– Min klient har krävt 250 000 kronor för att han suttit felaktigt fängslad som misstänkt för ett (tidigare) bankrån. Han väntar fortfarande på pengarna från Justitiedepartemenet. Pank, utan jobb och med skulder rånade han en bank. Alla behöver pengar för att leva. Han hade blivit lovad utbetalningen nu, men dagen innan rånet fick han besked om att ersättningen som han hade räknat med var försenad. Rånet var en impulshandling och han har lagt alla kort på bordet, säger Olav Sylte.

33-åringen satt häktad i fyra veckor för rånet mot Sparebanken Pluss i Mandal den 15 oktober 2004. Rånaren fick med sig cirka hundra tusen kronor och flydde på cykel. 33-åringen blev misstänkt efter att vittnen sett honom på cykel i omrrådet och för att han plötsligt spred massa pengar omkring sig. Han dömdes till två år och tre månaders fängelse av tingsrätten.

– Jag är oskyldig, sa han till tidningarna i samband med att han överklagade till hovrätten.

Pengarna kommer

I hovrätten blev han helt frikänd den 24 mars förra året och har sedan dess blivit beviljad ersättning från den norska staten på 250 000 kronor. Pengarna har han dock inte fått ut. Ännu.

För även om han nu har erkänt rånet i Kristiansand så kommer han så småningom att få ersättningen på en kvarts miljon för Mandal-rånet. Det krävs ett erkännande

eller nya bevis mot honom för att den frikännande domen skulle kunna rivas upp.

Enligt 33-åringens försvarare skulle rånet mot banken i Kristiansand aldrig ha genomförts om mannen inte varit oskyldigt anklagad tidigare.

– Det var då han fick idén att råna, säger advokaten.