Oljekatastrof i Sydkorea

NYHETER

10 000 ton råolja läckte ut från tanker och har dränkt in känsliga naturområden och stränder

1 av 5 | Foto: Stinkande sörja Runt 1 000 personer sliter med att få upp den olja som dränkt in stränderna på Sydkoreas västkust.

Stanken av råolja är nästan outhärdlig, rapporterar den armé av inkallad personal och frivilliga som med spannar och spadar nu försöker rädda ett av Sydkoreas känsligaste naturområden från vad som kallats för landets största oljekatastrof.

Det var i fredags som den Hong Kong-flaggade oljetankern Hebei Spirit träffades av en pråm som slitit sig i hårt väder. Pråmen punkterade sidan på tankern som låg till ankars med sin last på 260 000 ton råolja. 10 000 ton råolja läckte ut och nådde under lördagen Sydkoreas västra kust där den dränkte in fiskodlingar, stränder och ett av landets maritima naturreservat i en tjock, svart, stinkande sörja.

"En enorm olycka”

– Det här är en enorm olycka. Stanken är så stark att man får huvudvärk, säger Lee Hee-yol i Mallipo, ett samhälle i Taean-regionen 15 mil söder om Seoul, som drabbats värst av oljeutsläppet. Vi har bett att myndigheterna ska förklara vår region för ett katastrofområde.

– Den stickande lukten av oljan gör det svårt att andas, säger Lee Choong-Kyung som bor i närheten, till AFP.

Runt 1 000 personer varav cirka 600 frivilliga sliter nu med enkla handverktyg för att få upp oljan från stränderna. Ute till havs arbetar 67 fartyg och sex helikoptrar med att försöka förhindra att mer av oljan ska nå land.

Ska förhöra kaptenen

Enligt kustbevakningen finns det ingen risk för att den skadade tankern ska sjunka. Man har också nästan helt lyckats stoppa läckaget och täta de tre hål som slets upp i sidan. Kim Tae-Ho vid kustbevakningen säger att man noga kommer att förhöra den bogserbåtskapten som beslutade att bogsera pråmen till havs trots att det vid tillfället rådde hårt väder.

Oljeutsläppet i Sydkorea är cirka en tredjedel så stort som det som skedde vid oljekatastrofen med Exxon Valdez i Alaska 1989.