Fast i bilkö – i fem dagar

NYHETER

Svenske lastbilschauffören Jimmy Hiltunen fast mitt i italienskt strejkkaos norr om Rom

Foto: Trafikkaos Missnöjda italienska lastbilsåkare hotar med att blockera in- och utfarterna till flera av landets storstäder under fem dagar. Mitt i kaoset sitter bland andra svenske lastbilschauffören Jimmy Hiltunen fast.

Upprörda italienska lastbilschaufförer och åkare blockerar sedan i går kväll in och utfarterna till flera italienska storstäder.

Mitt i trafikkaoset norr om Rom sitter de svenska chaufförerna Jimmy Hiltunen och Anders Berggren.

– De har sagt att det ska vara i fem dagar, säger Jimmy till aftonbladet.se.

Foto: Protestaktion De italienska åkarna blockerar vägarna. Bara en fil hålls öppen för personbilstrafiken.

Flera av de stora motorvägarna – autostradorna – är blockerade av milslånga köer med lastbilar. Förutom A1 som Jimmy och Anders sitter fast på är det kaos på vägarna A3, A4, A7, A14 och A27, rapporterar Reuters.

De strejkande åkarna har redan fått kritik för att de blockerar även samhällsnyttig trafik som räddningstjänst och polis. Men enligt Jimmy verkar den allmänna uppfattningen vara att strejken kommer att fortsätta tills åkarna får gehör för sina krav.

Dyrt bränsle

– De strejkar bland annat för att de anser att dieselpriset är för högt. De vill också ha bättre villkor och bättre lön, säger Jimmy.

Han sitter själv fast strax norr om Rom, vid Roma Nord.

Där har bara en fil hållits öppen för personbilar.

– Jag lastade i Rom i går och skulle vidare upp till Milano. Vid 22-tiden svängde jag in på en mack för att gå på toaletten och handla lite men när jag skulle svänga ut på motorvägen igen kom jag inte långt. Det var tvärstopp, säger Jimmy.

Som tur var lyckades han backa in på mackområdet igen och där står han nu prydligt parkerad. I värsta fall de närmaste fem dagarna.

”Bara att gilla läget”

– Det går ingen nöd på mig. Jag har gott om förnödenheter och macken ligger precis bredvid. Men det är klart att man hellre skulle kört som planerat.

Jimmy är ute på en resa som gått från Stockholm ner till Rom. Hemfärden går via Milano, Verona, Köpenhamn, Malmö och tillbaka till Stockholm.

– Det är väl totalt runt 450 mil och jag hade räknat med att vara borta åtta-nio dagar. Men nu blir det några dagar till.

Jimmy är inte ensam utländsk lastbilschaufför om att drabbas av den italienska strejken. Förutom en svensk kollega, Anders Berggren, som också sitter fast på macken vid Roma Nord har han träffat lastbilschaufförer från hela Europa.

– Jag har träffat både holländare, engelsmän, danskar och spanjorer här. Alla är ense om att det inte är mycket att göra åt situationen. Det är bara att gilla läget, säger Jimmy med ett skratt.