Nyheter

Troilius fick skärpt straff i hovrätten

Av: 

Titti Jersler

Susanna Vidlund

Kajsa Sigvardsson

NYHETER

Fyra års fängelse för grov våldtäkt

Hovrätten skärper straffet för tv-läkaren och dömer honom till fyra års fängelse för grov våldtäkt.

Carl Troilius har enligt hovrätten missbrukat kvinnans förtroende för honom som läkare.

– Jag är nöjd med domen. Enligt mig handlade det definitivt om en grov våldtäkt, säger kammaråklagare Bo Albrektsson till aftonbladet.se.

Enligt Hovrätten över Skåne och Blekinge är våldtäkten grov, eftersom plastikkirurgen missbrukat kvinnans förtroende för honom som behandlande läkare. Därmed skärpte hovrätten såväl brottsrubricering som straff.

Hjälplöst tillstånd

Troilius har utan medicinska skäl använt narkosmedel på kvinnan för att kunna förgripa sig på henne när hon var försatt i ett hjälplöst tillstånd, står det att läsa i hovrättens pressmeddelande.

– Omständigheterna såsom att han missbrukat läkar/patient-relationen katastrofalt, plus att han utsatt henne för livsfara under operationen gör att Trolius bör dömas för grov våldtäkt, säger Bo Albrektsson.

Hovrätten anser att plastikkirurgens påstående om att samlaget var frivilligt inte är trovärdigt.

"Det framstår också som långsökt att kvinnan i så fall skulle ljuga om en våldtäkt dagen därpå", skriver Hovrätten.

Skadestånd

Kammaråklagare Bo Albrektsson yrkade i hovrätten på att Carl Trolius skulle dömas till sex års fängelse för grov våldtäkt. Själv hoppades Trolius på ett friande.

I tingsrätten dömdes Trolius den 10 september 2007 till fängelse i 3 år och 6 månaders fängelse. Han dömdes också till att betala 180 000 i skadestånd till den kvinnliga patienten.

Såväl Troilius som den kvinnliga patienten överklagade domen.

Hon begärde i hovrätten via sitt målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz 350 000 kronor i skadestånd. Hovrätten gick dock på tingsrättens linje och skadeståndet blev även nu 180 000 kronor.

Skulle avlägsna hår

Våldtäkten inträffade den 3 maj i år. Kvinnan besökte den privata kliniken i Malmö för att få hår avlägsnat längs bikinilinjen. Kvinnan bedövades vid ingreppet och då ska våldtäkten ha ägt rum.

Trolius hävdade i hovrätten att kvinnan dagen före ingreppet hade frivilligt sex med honom och det var enligt honom förklaringen till att hans sperma funnits i hennes kropp, något som hovrätten dock ansåg var osannolikt.

– Jag tycker att förhör och framställningar har kommit mer till sin rätt under rättegången i hovrätten. Att Troilius har ändrat sin historia allt eftersom har heller inte gynnat hans situation, säger Albrektsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Stötta Rosa bandet med en vacker bukett – skicka ett blombud till någon här

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter