Så säljer de skämd fisk

NYHETER

Daniel såg hur fiskfiléer märktes om gång på gång

1 av 3 | Foto: gunnar seijbold
Så avslöjar du fusket Daniel Johansson berättar att det här är några av knepen som Ica Maxi i Botkyrka använde för att sälja fisk som inte är färsk. Men det finns också möjligheter att undersöka varorna själva. Ilona Miglavs, utbildningsansvarig på branschorganisationen Svensk Fisk tipsar.

Gammal fisk paketeras om som ny.

Färska räkor blandas med gamla.

Nu avslöjar mannen bakom köttfärs-avslöjandet att det är lika illa ställt med fisken.

En brottsutredning har satts i gång mot fyra Icahandlare i Stockholmsområdet som avslöjandes för att ha fuskat med märkningen av köttfärs.

– Jag har inlett en förundersökning och gett polisen i uppdrag att genomföra vissa åtgärder. Jag hoppas att kunna genomföra förhör ganska snart, säger kammaråklagare Solveig Sörlien till Svenska Dagbladet.

Paketerade om filéerna

Daniel Johansson, 33, var en av de som avslöjade kötthanteringen i SVT:s program Uppdrag granskning.

Nu berättar han hur han och hans kollegor fuskat med både fisk och räkor också.

– Man gör som med köttfärsen: blandar gammalt och färskt. Det gäller både räkor och paketerade filéer, säger Daniel Johansson, 33, före detta Icaanställd.

Under ett år, mellan 2003 och 2004, jobbade han i fiskdisken på Ica Maxi i Botkyrka söder om Stockholm – ett av de varuhus som fuskat med märkningen av köttfärs.

I snitt, berättar han, paketerades ett paket fiskfilé om varannan dag. Färsk fisk märktes om och såldes långt efter bäst-före-datum.

– Man öppnade paketen, vände filén och paketerade om den. Etiketterna har inte så mycket med verkligheten att göra, om man säger så. Det är omöjligt att veta hur många gånger fisken packats om innan den väl säljs, säger han.

Direktiven att märka om köttet kom direkt från färskvaruchefen, säger Daniel Johansson.

– Det här sker under samma regler som med kötthanteringen. Inom branschen finns till och med ett uttryck för det här, ”ompack”, och det sker helt rutinmässigt.

Doppade i citronbad

Han berättar hur gammal fisk preparerades för att se ut som ny. Han gjorde det aldrig själv – men hans kollegor berättade hur det gick till.

– Killen som jobbade i fiskdisken före mig har berättat helt öppet om hur han doppade gammal och gulnad torsk i citronbad för

att den skulle bli vit och fräsch, säger han.

Peter Brådenmark, chef för tillsynsavdelningen på Livsmedelsverket, menar att fisk är lättare att avslöja än exempelvis köttfärs – främst på grund av lukten.

Fisken blir sumpig

– Oftast försämras fisken och blir sumpig. Men om man ständigt försöker sig på en rad åtgärder kan det finnas kvar bakterier i fisken. Ju längre tiden går, desto mer bakterier – och det går inte att garantera att de inte är farliga, säger han.

Blir chockad

När Aftonbladet når Markus Lönnroth, Icahandlare i Botkyrka, vill han varken dementera eller bekräfta hur fiskhanteringen gått till.

– Inga kommentarer, säger han bara.

Men Thomas Strindeborn, ordförande i Icahandlarnas förbund, tycker det är viktigt att samla in så mycket information så snabbt det bara går.

– Jag blir chockad när jag hör det här och det som framkommit tidigare. Är det här riktigt, så har vi ännu en anledning att se över vad som ska göras.

Var går gränsen för att uteslutas ur förbundet?

– Är det så här att det kommer ny fakta varje dag om en viss butik kan det bli aktuellt med uteslutning.

Så fuskar de – så avslöjar du dem

Fusk 1. Skämd fisk har doppats i citron- och

isbad för att dölja lukt och ofräscht utseende.

Fusk 2. Förpackade fiskfiléer har fått

ny datummärkning dag efter dag.

Fusk 3. Gamla räkor har blandats ut med nya.

Fusk 4. Skämda fiskfiléer har lagts under nya fräscha

filéer för att döljas.

Fusk 5. Laxfilé på väg att bli dålig skickas till

rökning för att förlänga datummärkningen ytterligare 14 dagar.

Tips 1. Lukta! Färsk fisk ska lukta lite sött och påminner om ”kall metall”,

eller är helt luktfri.

Tips 2. Lita på ditt eget omdöme. Är fisken dålig, gå

genast tillbaka med den.

Tips 3. Be om lite is när du tar med dig fisken och åk

direkt hem.

Tips 4. Var frågvis.

Hör efter när fisken kommit till butiken.