SL-ledning mörkar om miljonsatsning

avAnna Fribergh

NYHETER

Framtiden är oviss för de ”smarta” korten

1 av 2
Kortsystemet SL Access har varit på gång i flera år, och tester startades i våras. Då fungerade inte driften, och utbetalningarna till leverantören är nu frysta.

SL Access är uppskjutet på obestämd tid.

Samtidigt mörkar SL vad de 637 miljoner som projektet kostar används till. Inte ens den egna ledningen vet.

– Det verkar som de haft stora problem som de inte vill visa, säger Lars Dahlberg, oppositionslandstingsråd (s).

SL:s storsatning på ”smarta” resekort skulle lanseras redan i våras. Men driftsystemet fungerade inte under testförsöken, och nu vet SL inte när systemet kan tas i bruk.

Av de budgeterade 637 miljonerna har 270 miljoner hittills använts, enligt SL. Själva avtalet med leverantören ERG uppgår till 290 miljoner.

Mer vill inte SL säga. Specifika kostnader för installation, personalutbildning och driftsystem är sekretessbelagda. SL får kompensation för förseningen, men hur mycket är hemligt.

Frysta betalningar

I väntan på leverans har SL fryst betalningar till leverantören. Den summan är också hemlig.

– Det är en mindre del, det är allt jag kan säga. Vi ligger mitt i processen, och våra jurister säger att vi inte får säga något, säger SL:s Maria Adolfsson.

Oppositionslandstingsrådet Lars Dahlberg (s) har hört att det rör sig om 50 miljoner som SL har fryst.

– Vi vill få alla korten på bordet. Det är orimligt att jag inte får ta del av alla kostnader, jag sitter trots allt i styrelsen, säger Lars Dahlberg.

Hänvisar till presstjänsten

Flera involverade lägger locket på. Thomas Fransson, projektledare för SL Access, och medarbetaren Eva Ersson Åbom vägrar kommentera. Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) kommunicerar via sin pressekreterare Johan Wredberg, som ber oss mejla frågorna.

Bland annat frågar Punkt SE ”Kommer SL fortsätta att satsa på SL Access?” och ”Hur länge är man beredd att vänta tills avtalet med tillverkaren bryts?”. Johan Wredberg hänvisar till SL presstjänst med motivering att det rör sig om faktafrågor.

– Vi kan inte föregripa styrelsens beslut i de här frågorna. Vi får rätta oss efter det beslut som tas, svarar pressekreterare Maria Adolfsson.