Nyheter

Han förvarnade om massakern på Youtube

Av: 

Olle Castelius

Dino Stén

Susanna Vidlund

NYHETER

Filmen lades ut en dag innan blodbadet ägde rum

Dagen före massakern berättade 18-åringen att han skulle döda alla svaga människor.

Nu pekas han ut som den som mördade sju skolkamrater och sin rektor.

– Jag är beredd att slåss och dö för min sak, förklarade han på internetsajten Youtube.

Den finska polisen gick under onsdagskvällen ut med namn på den misstänkte gärningsmannen. Senare på kvällen kom beskedet att 18-åringen som misstänktes för skolmassakern i Finland var död.

– Han dog 22.15 av sina skador i huvudet, säger Jan-Olof Nyholm vid finska rikskriminalpolisen till aftonbladet.se.

De stora tidningarna i Finland, Helsingin Sanomat, Ilta Sanomat och Iltalehti, valde under onsdagskvällen att publicera både namn och bild på den misstänkte 18-åringen.

Han kallade sig "Sturmgeist89" och hade lagt upp filmen ”Jokela High School Massacre” på Youtube. Där uppgav han att han var en 18-årig man från Finland.

Han sa sig vara en ”cynisk existentialist”, en ”antihuman humanist” och en "antisocial socialdarwinist".

Enligt polisen var han medlem i en skytteförening och hade licens för sitt vapen, en pistol av märket Sig Sauer kaliber .22.

Han har inte tidigare dömts för några brott eller uppträtt hotfullt. Han gick i avgångsklass och hade goda betyg, över genomsnittet. Bäst tyckte han om historia och filosofi.

Enligt tidningen Vasabladet beskriver hans skolkamrater honom som tyslåten och ensam. Under högstadietiden mobbades han, och han drömde om en framtid som politiker.

Motivet för massakern är okänt. Själv ger dock 18-åringen en förklaring i den film som han dagen före massakern själv la ut på Youtube på internet.

– Jag är beredd att slåss och dö för min sak. Jag kommer eliminera alla som jag ser som oförmögna, en vanära för den mänskliga rasen och som misslyckanden i det naturliga urvalet, skriver han själv på Youtube.

Naturligt urval

Enligt honom är mänskligheten överskattad.

– Det är dags att sätta tillbaka det naturliga urvalet och de starkas överlevnad i spel.

I en annan film ses han testa sitt skjutvapen, en Sig Sauer som han kallar Catherine. Han ses också posera med sitt vapen på Youtube.

– Jag och min pistol Catherine. Jag älskar henne! skriver han i en kommentar.

”Har fått nog”

Sturmgeist89 skrev på Youtube att han tror att andra människor förmodligen har svårt att förstå honom.

Han hade fått nog av dagens samhälle och skrev att hans fiender kommer gömma sig i rädsla för honom.

– Jag har fått nog. Jag vill inte vara en del av det här knäppa samhället. Liksom andra personer har sagt tidigare är den mänskliga rasen inte värd att slåss för eller rädda… den är endast värd att döda.

Miro Lukinmaa och Topi Päivinen kände 18-åringen, som gick i deras klass. De berättar för tidningen Metro att han alltid varit fascinerad av vapen och "extrema saker" och hade övat på en skjutbana.

– Han beundrade gärningsmän i skolmassakrer och han läste hela tiden på deras webbsidor, säger de.

I sin film på Youtube spelar 18-åringen en låt med rockbandet KMFDM. Eric Harris och Dylan Klebold, som låg bakom massakern vid Columbine High School 1999, citerade också den rockgruppens texter före morden.

Kaius Niemi, redaktionschef på Helsingin Sanomat, försvarar publiceringen av den misstänkte förövarens identitet.

– Det här är en mycket ovanlig situation i Finland. När åtta människor dör i en våldsam skottlossning i en skola, blir fallet inte bara en nationell angelägenhet utan också en internationell nyhet, säger Niemi till aftonbladet.se.

– Lägger man till otaliga vittnesuppgifter samt att gärningsmannen själv sökt sig till offentligheten genom att i skrift och bild på internet angett vad har för avsikter, så ger det oss tillräckligt starka skäl för att publicera hans namn och bild. Det här är ett beslut som vi fattat själva.

Youtube avlägsnade profilen och hans videor på onsdagseftermiddagen.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter