Nyheter

Vägra ruffen – greppa rodret

Av: 

TT

Anna Sandgren och Anna Mourou, från nätverket She Captain, vill ha mer rock 'n roll.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Anna Sandgren och Anna Mourou, från nätverket She Captain, är inga ruffhäxor.

Foto: Claudio Bresciani / TT

NYHETER

Släpp hämningarna och kom upp ur ruffen. Anna Mourou, startare av nätverket She Captain, uppmanar kvinnor i båt att ta för sig.

– På sjön är det som att komma tillbaka på 1950-talet vad gäller könsrollerna, säger Anna Mourou, startare av nätverket She Captain.

Mannen vid rodret, skrikandes till kvinnan i fören när hon ska hoppa i land. Känns det igen? Och när båten är tillagd – mannen vid grillen och kvinnan i ruffen med potatis och ungar. Anna Mourou och Anna Sandgren har tröttnat på den bilden. Med ett relativt nystartat nätverk på Facebook som snabbt nått 1 400 kvinnliga deltagare, ska de ändra på det.

– Kvinnor vill alltid kunna allting först, de går kurser. Män kör bara, de bryr sig inte, säger Anna Mourou som en förklaring till varför kvinnorna oftare hamnar i bakvattnet än som kapten på skutan.

Okey göra fel

Det handlar om att inte vara så rädd för att göra fel, menar Anna Sandgren.

– Vi ska inte vara duktiga flickor, vi ska vara rock 'n roll-brudar.

Båda beskriver sina erfarenheter som kvinnor på sjön med att de inte blir tagna på allvar. Anna Mourou minns en gång när hon och ett gäng enbart kvinnor kom in med sina båtar i seglarmeckat Sandhamn utanför Stockholm.

– Vi blev häcklade. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mourou som i fjol seglade havskappseglingen Gotland runt.

Råden hämmar

Hur då göra för att vända skutan? Undersökningar visar att det är minst i 85 procent av fallen som det står en man vid rodret. Men det behöver inte vara så att mannen egentligen inte vill släppa taget, men då kommer, kanske i all välvilja, samtidigt alla råden och tipsen. Men de hämmar, enligt Anna Mourou som lämnar ett litet tips, kanske inte så lätt att följa alla gånger dock.

– Säg åt din man att vara tyst och låt honom gå ner i kajutan.

På hennes båt är det däremot inte heller särskilt jämställt.

– Min man får aldrig stå till rors.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: