Italien

Italiens Marine Le Pen hoppas bli historisk

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

ROM. Det blonda håret är inte den enda orsaken till varför Giorgia Meloni brukar beskrivas som Italiens Marine Le Pen.

Åsikterna hon framför ligger väldigt nära den franska extremhögerns. Liksom ambitionen att bli landets första kvinnliga premiärminister.

När valmötet är slut utbryter kaos. Alla vill försöka hälsa på den paranta Meloni eller få ställa några frågor. Till slut lyckas jag få hennes uppmärksamhet med en fråga om vad hon tänker göra för att stoppa strömmen av invandrare till Italien.

Hon tittar upp och växlar ledigt till fullgod engelska, vilket inte är självklart i Italien.

– Vi ska ingå fler avtal med Libyen. Vi ska etablera "hotspots" i Afrika tillsammans med övriga EU-länder. Jag vill att flottan inrättar en militär blockad i Medelhavet som gör det omöjligt för flyktingbåtarna att ta sig till Italien. Alla som inte får asyl ska skickas tillbaka. Det är bara de verkliga flyktingarna som ska fördelas mellan EU:s 27 medlemsländer.

Giorgia Meloni.

Stänga penningkranen

Hur ska ni kunna skicka tillbaka dem? Det finns redan tiotusentals migranter som fått avslag och order att resa hem men som ändå stannar.

Hon avfyrar ett kort leende.

– Vi ska tala med länderna i Afrika som får biståndspengar av oss. De är många.

Underförstått att om de inte tar tillbaka sina egna medborgare så stänger Italien av pengakranen.

Precis som Marine Le Pen vill Meloni sätta de egna medborgarna främst.

– Vi är här för att försvara italienska intressen. Fixa italienska jobb. Se till att bevara italiensk identitet. Skydda italienska produkter. Hjälpa italienska familjer. När allt det är gjort så kan vi tala om resten.

Innan hon hunnit säga sista ordet har de italienska journalisterna fyrat av ett batteri av nya frågor. Precis som Marine Le Pen är Meloni en skicklig talare. Kraftfull och rak.

Högergir

Giorgia Meloni har varit ledare för partiet Fratelli d’Italia, Italienska bröder, sedan partiet grundades för drygt fem år sedan. Partinamnet är detsamma som den inledande strofen på den italienska nationalsången. Ingen överraskning kanske att partiet är väldigt nationalistiskt i sin framtoning.

Genom den allmänna högergiren i Europa har Meloni fått ett uppsving och väntas få minst fem procent av rösterna. Det räcker inte för att göra henne till premiärminister i detta val men det är mot den posten som siktet är inställt när det blir val nästa gång.

Partiet ingår i den högerkoalition av fyra partier som led av Silvio Berlusconi. Men eftersom han inte får inneha premiärministerposten är det Meloni men framförallt Lega-partiets ledare Matteo Silvani som hoppas göra anspråk på ledarrollen om de gör ett bra val. Även han i det högerextrema lägret.

Bröt med Berlusconi

Meloni var tidigare ungdomsminister i en Berlusconiledd regering. Hon har varit en av hans påläggskalvar men bröt med Berlusconi när hon bildade sig eget parti.

Trots att det fötts ur den fascistiska traditionen finns det andra partier som är ännu mer extrema. Både CasaPound och Forza Nuova ses som nyfascistiska partier. Ingen av dem ser ut att kunna nå treprocentsspärren för att komma in i parlamentet men de skjuter övriga partier framför sig i invandringsfrågan.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Italien

Politik

Marine Le Pen