Laila: ”Din hastighet kan avgöra om min man kommer hem”

NYHETER

”Ingen respekt för de som jobbar utefter vägarna”

1 av 4 | Foto: Det här var bilden som fick Laila att bli orolig för sin mans liv.

Mer än varannan bilist kör för fort vid vägarbeten. Det fick Laila att skriva ett uppmärksammat Facebookinlägg om oron hon lever med som fru till en bärgare.

– De som jobbar utefter vägarna vill också komma hem med livet i behåll, säger Laila Åslund.

Det senaste året har det vid flera tillfällen uppmärksammats hur utsatta de som arbetar runt och på våra vägar är. En undersökning som Sveriges Radio genomfört tillsammans med trafiksäkerhetsföreningen NTF visar att mer än varannan bilist kör för fort vid vägarbeten och enligt Trafikverket sker det varje år omkring 300 trafikolyckor i samband med det.

”Mycket ångest att vara fru till en bärgare”

Det är statistik som Laila Åslund, 30, bär med sig då hennes man åker till sitt arbete som bärgare. Det fick henne att skriva ett Facebookinlägg som i skrivande stund har delats av nära 4 000 personer.

– Jag ville berätta om hur det är, för det innebär mycket ångest att vara fru till en bärgare, säger Laila.

I inlägget beskriver hon känslan som uppstår när hennes man plötsligt inte svarar i telefonen:

”Oron kliver på, maken skulle vara hemma för ett bra tag sedan. Provar ringa honom, inget svar. Oron stiger... I vanlig ordning så går jag ut på nyhetssidor och kollar om någon olycka skett, men nä tack och lov ingen som är rapporterad iaf. Ringer igen...... Inget svar!!”

Laila skriver att hon då får syn på en bild hennes man på Facebook. Bilden är från samma dag och på den ligger hennes man på utsidan av lastbilen, mot den andra filen, och jobbar.

”Ångesten som kommer nu är obeskrivlig. Fortfarande inget svar på telefon. Illamåendet kryper på.... Minuter senare så ringer han, han blir lite sen, för det är mycket jobb just nu...” .

Kollega klarade sig med en hårsmån

Hon säger att oron heller inte är obefogad.

– Oftast går det ju bra men det har varit incidenter. Förra vintern blev en kollega till honom nästan påkörd. En bil passerade inte en halvmeter ifrån honom och han fick slänga sig undan. Hade han stått med ryggen till hade han inte funnits idag.

”Finns ingen respekt för de som jobbar utefter vägarna”

Bärgare är utrustade med blixtlampor och nödbloss för att uppmärksamma bilister på att det finns folk längs vägen. Men trots att de ibland även har poliser på plats menar Laila att alltför många kör förbi alldeles för fort.

– Det finns ingen respekt för de som jobbar utefter vägarna – men de vill också komma hem med livet i behåll. Det handlar inte om många sekunder att släppa på gasen och passera i lugn takt förbi så de får jobba i fred. De hjälper ju trots allt till att hålla vägarna öppna.

Hon avslutar sitt inlägg med en uppmaning:

”Han kommer hem med livet i behåll idag också. (...) Å jag får krama om min älskade make idag också. DU och din körstil med dina dyrbara sekunder kan vara avgörande för om vi får krama om vår älskade pappa och make imorgon också. Detta gäller givetvis varenda människa som jobbar efter vägen, alla har någon som älskar dom och som väntar på dom. SAKTA NER när ni ser olyckor, bärgningar, vägarbeten”.

Läs hela Lailas inlägg nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Trafik

Bilism