Frisläppt pedofil skapar oro i villaområdet

Foto: Attunda tingsrätt i Stockholm.
NYHETER

Bankchefen förgrep sig sexuellt på småflickor i villaområdet i en Stockholmsförort och dömdes i går till fängelse för sju sexövergrepp mot barn.

Men efter en domstolsmiss är han ännu fri – och nu är oron i villaområdet stor.

– Det är inte okej att ens barn får ta smällen och vi tvingas fly hemmet, säger en förälder till ett av de drabbade barnen.

I väntan på domen från Attunda tingsrätt släpptes bankchefen, som då suttit häktad sedan i januari, på fri fot. Därefter beslutade Svea hovrätt att mannen åter skulle häktas – men då fanns ingen polis på plats som kunde verkställa beslutet.

Därför är mannen fortfarande på fri fot sedan en vecka tillbaka.

”Vi lämnade hemmet”

– Himla ovanligt, säger hans försvarare, advokat Gustaf Ljungström.

– Det blev en lucka i systemet och är inte någons fel. Min klient kunde inte gärna sitta kvar och vänta på att bli hämtad och det är inte min sak att leverera personer till häkten. Men min klient håller sig inte på något sätt gömd.

Enligt advokaten mår hans klient förfärligt och har i och med domslutet fått hela sitt liv sönderslaget.

– Det var ett skäl till varför tingsrätten inte ansåg att han skulle sitta häktad längre.

Bland de drabbade barnfamiljerna har oron varit stor att mannen åter skulle dyka upp, enligt flera personer som Aftonbladet talat med.

– Vi drog på semester och lämnade hemmet, säger en förälder, som inte ville ha sin flicka på samma fritids som bankchefens barn.

”Mår för jävligt”

Enligt föräldern visade flickan flera tecken på oro då mannen kom tillbaka och familjen vidtog åtgärder.

– Hon ville ha med mig till skolan, i dag var hon med mig på jobbet.

Familjen är kritisk till rättsväsendets agerande och att de inte fått information om att mannen inte längre satt inlåst.

– Familjerna mår för jävligt, säger en annan anhörig i villaområdet.

– Att släppa en sådan människa är uppenbart fel, och en skymf mot de drabbade familjerna. Det utsätter oss och barnen för fara. Hur förklarar man det för en åttaåring?

Förnekar brott

Den tidigare bankchefen dömdes på onsdagen till fängelse i 14 månader för sexuella övergrepp mot fyra barn vid sju tillfällen, och ett fall av sexuellt ofredande mot ett barn. Barnen var i åldrarna 6 till 14 år.

Mannen ska även betala sammanlagt 190 000 kronor i skadestånd.

Offren har enligt domen mått dåligt efter sexövergreppen, en flicka har haft sömnproblem, en annan har genomgått behandling.

Mannen, som hade en hög position på en storbank, har inte längre kvar sin tjänst, något tingsrätten har beaktat i sin påföljd.

Mannen har förnekat brott och hävdat att han alltid lekt med sina barn och andras, att han kittlat dem och busat. Han menar att barnen hittat på att han då avsiktligt tagit på deras könsorgan och att deras föräldrar sedan spridit ryktena vidare.

Det är ännu oklart om domen ska överklagas.