Experten: Härdat glas kan vara vasst

Duschväggar som exploderar kan bero på flera saker.

Och det kan vara mycket svårt att förutse.

– Partiklar av nickelsulfid kan orsaka spontangranulering av glaset, säger glasforskaren Stefan Karlsson.

Stefan Karlsson.
Stefan Karlsson.

Stefan Karlsson, forskare på Glafo - glasforskningsinstitutet, är expert på härdat glas och berättar att det i det härdade glaset kan finnas partiklar av nickelsulfid. Det kan få glaset att explodera.

– Det kan orsaka spontangranulering av glaset, säger Stefan Karlsson.

– Det finns inget 100-procentigt test för att avgöra om glaset kommer att spricka, men det går att utreda i efterhand vad det beror på om man har alla glasbitar.

Han säger att det test som finns för att försöka avgöra om glaset innehåller nickelsulfid som riskerar att glaset spontangranulerar innebär att glaset värms upp.

– Då ska det spricka om det innehåller nickelsulfid men det kan gå igenom ändå. Men det är det testet som går att göra, säger han.

”Svårt att se”

Att fullhärdat glas, eller säkerhetsglas som det också kallas, spricker kommer med materialet och härdningen, enligt glasforskaren.

Utöver partiklar av nickelsulfid kan också sprickor få glaset att ”explodera”.

– Man kan försöka kolla om man ser sprickor och då kan det vara lämpligt att byta ut det, men sprickorna kan vara svåra att se med blotta ögat, säger Stefan Karlsson.

Explosiv process

Han berättar att det i dag är det bästa alternativet som finns men att även om det kallas säkerhetsglas så är det inte helt säkert.

– Det blir inte lika vasst som vanligt glas men det är ändå glas och det kan bli vassa bitar, säger Stefan Karlsson.

– Jag förstår att det upplevs som obehagligt när det spricker i bitar, det är en ganska explosiv process när det granulerar.

Stefan Karlsson säger att det pågår arbete med att ta fram kemiskt härdat glas som är tåligare än dagens säkerhetsglas.

– Men i dagsläget finns det inte en sådan på produkt på marknaden som gör det möjligt att använda som till exempel duschvägg, säger han.

– Det handlar bland annat om pris. Men jag tror det är på gång och bara är en fråga om tid.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN