Många vittnesmål om sextrakasserier på hamburgerjätten

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:

”Det hände hela tiden att killar nöp mig i rumpan eller kommenterade min kropp”

Sofi Frid är en av få som Aftonbladet varit i kontakt med som vill träda fram och berätta öppet. ”Jag vill att folk ska förstå vad som händer”, säger hon.
Foto: PRIVAT
Sofi Frid är en av få som Aftonbladet varit i kontakt med som vill träda fram och berätta öppet. ”Jag vill att folk ska förstå vad som händer”, säger hon.

De profilerar sig som en välkomnande arbetsgivare för unga.

Men många kvinnliga anställda på McDonalds berättar om hur sexuella trakasserier och kränkningar hör till vardagen på restaurangerna.

– Jag grät på tunnelbanan på väg till jobbet, säger Sofi Frid, som bara var 15 år när hon började arbeta hos hamburgerjätten.

Det var tidigare i veckan som Aftonbladet berättade om tre tonårstjejer som blivit utsatta för upprepade sexuella trakasserier då de arbetat på olika McDonalds-restauranger i Stockholm.

För sajten mobilestories.se berättade de unga kvinnorna hur manliga kollegor tafsat på dem och kommenterat deras kroppar.

”Blev helt chockad”

Efter publiceringen har ett stort antal tjejer hört av sig till Aftonbladet med liknande erfarenheter.

De berättar om sexuella övergrepp som blir till en naturlig del av vardagen. Det handlar om allt från verbala kränkningar till tafsande och ovälkomna sexuella inviter.

En av dem som hört av sig är Sofi Frid, 27. Hon började arbeta på McDonalds som 15-åring.

– Då hade jag inte haft en tanke på pojkar eller att dejta. Jag lekte fortfarande med Barbie. På McDonalds var det en miljö där många var väldigt grova i mun och pratade öppet om att de haft sex med den eller den kollegan. Jag blev helt chockad, säger hon.

Sofi beskriver att en av skiftledarna stack ut från mängden.

– Han var väldigt sliskig, och han var på alla tjejer. Jag brukade försöka avvisa honom genom att fnissa och gå därifrån, men det var extremt jobbigt, säger hon, och fortsätter:

– En gång kom han in när jag var i kylrummet. Då smekte han mig över armarna och tog på mina bröst. Jag gick därifrån, och när jag kom ut tittade de andra menande på varandra. Det var då jag förstod att han brukade bete sig så.

Vanligt med trakasserier

Vittnesmålen som kommit in till Aftonbladet är från McDonalds-restauranger över hela Sverige, och incidenterna har ägt rum vid olika tidpunkter.

I berättelserna träder några gemensamma drag fram. De beskriver en kultur där sexuella trakasserier från manliga kollegor blivit så vanliga att ingen reagerar när det sker. När någon protesterar eller slår larm till överordnade leder det sällan någonstans.

– Det hände hela tiden att killar nöp mig i rumpan eller kommenterade min kropp. Jag vande mig vid det till slut, och jag accepterade att det blev vardag. Efter några månader såg jag hur hemskt nya tjejer tyckte att det var, då sa jag bara ”ni vänjer er.” Såhär i efterhand känns det sjukt, säger en kvinna, som vill vara anomym.

– Vid ett tillfälle tryckte en kille upp mig mot ett hörn och särade på mina ben. Ryktet om det som hänt spreds bland personalen, och efter en månad pratade restaurangchefen med mig om det. Men sedan hände inget mer.

Anmälde inte

Ingen av dem som Aftonbladet varit i kontakt med har polisamält kränkningarna. 27-åriga Sofi Frid höll det som skedde nästan helt för sig själv.

– Jag sa det till några kompisar i klassen, men inga andra. Jag berättade inte ens för mina föräldrar.

– Det gick så långt att jag grät på tunnelbanan när jag var på väg till jobbet. Ibland sa jag att jag var sjuk och åkte hem direkt för att jag inte orkade vara där. Men jag trodde att det skulle vara så på en arbetsplats. Jag trodde att det var mig det var fel på.

Hon är mycket kritisk till hur cheferna agerade.

– Det var aldrig någon som brydde sig. McDonalds beskriver sig som ett företag som värnar om unga, men det är bara hyckleri. De vill bara anställa unga för att de är billig arbetskraft som inte säger ifrån.

”Totalt oacceptabelt hos oss”

McDonalds presschef Alexandra Svenonius kallar vittnesmålen ”fruktanvärda”. Men hon vill inte kännas vid att det skulle finnas en kultur på företaget som ökar risken för sexuella trakasserier.

”Nej, det anser inte jag. Alla former av kränkande särbehandling är totalt oacceptabelt hos oss. Men vi måste nu undersöka varför de här fallen inte har nått oss och om vi brustit”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet, och fortsätter:

”Vi repeterar nu igen till alla om vilka regler och policys som gäller och vi kommer att intensifiera vårt arbete med att informera, hjälpa och stödja alla våra ledare så att de vet exakt hur de ska agera för att upprätthålla vår nolltolerans.”

Aftonbladet har även sökt HR-ansvariga på McDonalds centralt.

Publicerad: