Anna Kinberg Batra

Björklunds ilska mot AKB: ”Det fungerar ju inte”

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Dålig stämning efter dagens besked

M-ledaren Anna Kinberg Batra gick i dag ut och ställde ett ultimatum på övriga allianspartier: Moderaterna kommer inte att lagstifta om sänkta ingångslöner.

Det har fått Liberalernas partiledare Jan Björklund att bli irriterad och ifrågasätta samarbetet.

– Det fungerar ju inte, säger han i Aftonbladets Partiprogrammet.

Flera allianspartier har tidigare krävt sänkta ingångslöner via lagstiftning om fack och arbetsgivare inte kommer överens. Argumenten har varit att trösklarna måste sänkas för att framför allt nyanlända och unga ska ha en chans att få sitt första jobb.

Men i dag stängde M-ledaren Anna Kinberg Batra dörren i frågan. Hon meddelade det definitiva beskedet att en M-ledd regering inte kommer att sänka ingångslöner via lagstiftning.

– Jag tycker det är ett viktigt besked att ge. Vi har ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden och jag tänker inte förhandla om att lagstifta om sänkta löner. Jag tänker inte förhandla om högre skatt på arbete heller, säger Kinberg Batra till Aftonbladet.

”Det fungerar ju inte”

Beskedet har fått Liberalernas partiledare, Jan Björklund, att bli märkbart irriterad. I kväll gästar han Aftonbladets Partiprogrammet där han frågas ut av Karin Magnusson. Där ifrågasätter Björklund samarbetet med det största allianspartiet.

– Det fungerar ju inte. Vi är fyra partier och ska vi bilda regering tillsammans, vilket vi alla vill så fort den möjligheten ges, så måste vi förhandla och diskutera. Det fungerar aldrig så att en part kan säga ”så här blir det punkt slut”, säger Björklund och jämför samarbetet med läget när Fredrik Reinfeldt var statsminister.

– Det var att man lyssnade på varandra och respekterade varandras åsikter när man hade olika uppfattningar och man ställer inte ultimatum och det tror jag att vi måste ha också, säger han.

”Det blev dålig stämning”

Strax innan Kinberg Batra kom med sitt utspel i dag blev Björklund informerad.

Hur många sådana här uttalanden kan du tåla innan det blir dålig stämning?

– Ja, det blev väl dålig stämning i dag tror jag. Ibland tycker man olika och redovisar det men man måste ändå ha attityden att det här måste vi diskutera när vi ska bilda regering.

 – Jag är beredd att lyssna på Anna Kinberg Batra men hon kommer att vara tvungen att lyssna på oss andra, säger Jan Björklund.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

SE OCKSÅ

Björklunds nya attack på AKB: ’Fungerar inte’

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Kinberg Batra

Jan Björklund

Moderaterna