Efter gubbråket inom Torypartiet – nu tar kvinnorna täten

Av: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Gubbväldet inom Torypartiet är sedan brexit-omröstningen involverade i en bloddrypande strid om vem som ska bli Storbritanniens nästa ledare.

Och samtidigt som ett intrigerande, konservativt kompisgäng bedriver krigföring sinsemellan kliver kvinnorna in på den politiska spelplanen.

Inrikesminister Theresa May kliver nu fram som favorittippad partiledare – och ny premiärminister.

Brexit har fått Storbritannien – och till viss del EU – att skaka, och det med besked. Efterspelet efter att landet folkomröstat om EU-medlemskapet har gett upphov till interna stridigheter inom det ledande Torypartiet, som nästan kommit att övertrumpfa den smutsliga republikanska presidentkandidatskampanjen och ordsalvorna mellan fastighetsmagnaten Donald Trump och hans tidigare rivaler Ted Cruz och Marco Rubio på andra sidan Atlanten.

En dolkstöt i Johnsons rygg

Boris Johnson, Londons tidigare borgmästare och Brexit-rörelsens kanske främsta affischnamn, var länge förhandstippad att bli partiets nästa ledare och därmed Storbritanniens nya premiärminister efter att David Cameron kliver ner i höst.

Men till mångas stora förvåning meddelade Johnson i torsdags förmiddag att han drar sig ur ledarstriden, efter att ha blivit sidsteppad av justitieminister Michael Gove, som tidigare förväntades stödja honom.
Beskedet kom efter att Michael Gove samma dag sa att Boris Johnson är ”olämplig” att axla premiärministerrollen och inte kan ”erbjuda det ledarskap” som Storbritannien behöver.
Därför meddelade Gove att han själv kandiderar till partiledare, bara timmar innan nomineringen stängde.

”Läcker när han dricker”

Men de senaste dagarna har förtroendet för den 48-åriga justiteministern börjat svikta. Bland annat går Ben Wallace, Boris Johnsons tidigare kampanjledare, nu ut och kallar Michael Gove ”olämplig” som premiärminister – eftersom han ”läcker som ett såll” och inte är pålitlig.

I en artikel för brittiska Daily Telegraph skräder han inte orden:

”Michael verkar ha ett känslomässigt behov av att skvallra, speciellt när han dricker, som han alltför ofta verkar ha gjort”, skriver Wallace och fortsätter senare:
”Den som leder det konservativa partiet måste vara trovärdig. Vi har ett delat land och ett delat parti. Det är ingen skillnad på en opålitlig ”brexit”-anhängare och en opålitlig som stödjer ”remain”. Att leda landet är en allvarlig sak. Det är inte ett spel, eller ett rollspel av House of Cards”.

Allt mer talar för kvinnorna

Och samtidigt som Gove kämpar vidare har en annan kandidat de senaste dagarna klivit fram i strålkastarljuset: inrikesminister Theresa May, som tidigare kampanjade för att landet skulle stanna kvar i EU.

Även May meddelade i torsdags att hon kandiderar. På frågan vad varför just hon hade hon under presskonferensen ett mycket kort men konsist svar:

– Jag är Theresa May och jag är den bästa personen att bli premiärminister.

I samband med sin kandidatur har hon också gjort en kovändning i frågan om Storbritanniens EU-medlemskap och sagt att ”brexit betyder brexit”, skriver The Guardian.

Tillsammans med Boris Johnson har hon tidigare lett stort i opinionsundersökningarna, och med Johnson nu ute ur den politiska leken har May har ett försprång i förhållande till övriga kandidater. Samtidigt har energiminister Andrea Leadsom, som lanserat sig själv som något av ”en ny Margaret Thatcher”, rykt fram Teresa Mays främsta utmanare. Och fler och fler tror nu att två kvinnor kommer att fajtas om premiärministerposten.

Men Theresa Mays försprång är ännu mycket stort, med stöd från 100 parlamentsledamöter, inklusive tio regeringsmedlemmar, skriver The Guardian.

En av dessa är partikollegan Philip Hammond gått ut och insisterat på att Theresa May har en ”stadig hand, nerver av stål och ett sunt omdöme” som gör henne lämpad att leda landet genom den turbulenta Brexit-processen, skriver Daily Mail.

Boris backar Leadsom

Men än stridigheterna i partitoppen långt ifrån över.

På måndagskvällen gav sig Boris Johnson åter in i kampen om vem som ska bli landets nästa ledare. Han meddelade då att han stödjer Andrea Leadsom, som han menar har ”styrkan, drivet och målmedvetenheten” som krävs. Han sa också att hennes roll i ”lämna”-kampanjen gör henne väl lämpad att forma Storbritanniens och Europas framtid efter brexit, skriver The Guardian.

Totalt har fem personer meddelat att de är beredda att bli partiledare. Förutom Theresa May, Michael Gove och Andrea Leadsom är det arbetsmarknads- och pensionsministern Stephen Grabb och parlamentsledamoten Liam Fox.

David Camerons efterträdare väntas utses den 9 september.

Publicerad:

LÄS VIDARE