Terrorattentaten i Bryssel

Katarinas mamma saknas i Bryssel

Av: 

TT

Susanna Hållbus

NYHETER

Katarinas mamma var på väg hem efter att ha hälsat på henne i Bryssel.

Nu är hon en av de tre svenskar som saknas efter bombningarna på flygplatsen.

– Vi har ringt och ringt. Sovit några timmar till slut. För de sa att det inte går att få fler nyheter förrän på morgonen i vilket fall som helst, säger Katarina.

– Det pendlar mellan tomhet och att det känns helt overkligt. Det känns som att vara i film. Det känns inte på riktigt, och sen bryter man ihop. Sen tänker man rationellt ”nu ska vi hitta henne”, säger Katarina.

Svenska Katarina bor och jobbar i Bryssel. Sedan i går morse har hon letat efter sin mamma. På sjukhus. På listor. Ringt runt.

Mamman har varit i Bryssel och hälsat på Katarinas familj så många gånger att hon inte behöver skjuts till flygplatsen Zaventem. Hon tar alltid bussen själv.

– Och hon vill alltid ha ett pappersboardingpass, säger Katarina.

En av bilderna som Katarina sett cirkulera i media är bilden från American Airlines incheckningsdisk på Zaventem, där minst 14 personer dog i terroristernas bombdåd på tisdagsmorgonen.

– Då ser man incheckningarna bredvid American Airlines, fyran och femman. Och det är där hon skulle checka in. Och det är väldigt jobbigt att behöva se den bilden, och veta att hon var där bara minuter innan, säger Katarina.

Hon låter trött på rösten. Sedan i går har hon fått ett par timmars sömn. Vänner och familjemedlemmar samlades vid lunchtid på tisdagen för att hjälpas åt att ringa runt till journummer och sjukhus.

– Det måste ha gått bra. Det bara är så.

Katarina tror att mamman måste ha förlorat handväskan med alla id-handlingar i tumultet.

– Tydligen är vissa såpass chockade att de inte kan prata. Sen är det ett stort antal skadade som inte är identifierade. Det är bara på att hoppas på det tidigare, säger Katarina.

Ovissheten är tung att bära.

– Vi vet fortfarande ingenting. Hon finns inte på några listor. Vi har blivit hänvisade till ett speciellt sjukhus där anhöriga tar med bilder på sina saknade, säger Katarina.

Gravid kvinna skadad

Katarinas mamma är inte den enda svensken som UD inte kommit i kontakt med efter tisdagens terrordåd i Bryssel. Ytterligare svenskar saknas fortfarande.

På onsdagseftermiddagen meddelade Utrikesdepartementet att de fått kontakt med en av de fyra saknade svenskarna. Nu återstår tre personer som man inte fått tag i än, meddelar UD:s presstjänst.

– Personen är fysiskt oskadd, säger Karin Nylund på UD.

En lindrigt skadad svensk person har fått lämna sjukhuset.

Tre svenskar skadades vid dåden. En av dem, en kvinna från Norrbotten, vårdas på sjukhus för allvarliga skador.

Enligt uppgifter till Expressen ska kvinnan, som är gravid, själv ha kunnat kontakta sin partner om att hon var skadad. Hon vårdas för svåra brännskador över hela kroppen och har försatts i konstgjord koma, uppger hennes partner för Expressen. För stunden beskrivs både hennes och barnets tillstånd som stabilt.

De andra två uppges vara lindrigt skadade, en av dem våras på sjukhus, uppger Utrikesdepartementet.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattentaten i Bryssel

LÄS VIDARE

Terroristernas måltavla: Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel

Bryssel

Belgien

Terrorism