"El Chapo" flyttad till fängelse nära amerikanska gränsen

1 av 4
NYHETER

Knarkkungen Joaquin "El Chapo" Guzman har flyttats till ett fängelse nära amerikanska gränsen.

Nu spekuleras det om orsaken.

En teori är att flytten är en förberedelse för utlämning till USA, andra hävdar att syftet är att hindra knarkkungen från att återigen rymma från ett fängelse.

Ett stort antal militärpoliser övervakade flytten av Joaquin "El Chapo" Guzman till ett fängelse i Ciudad Juares nära gränsen till USA. Att den mexikanska knarkkungen lämnar sin tidigare anstalt överraskar, skriver nyhetsbyrån AP.

USA har krävt att Guzman ska överlämnas för att hamna i amerikanska myndigheters händer. Den begäran har Guzman överklagat och det kan dröja så lång tid som ett år innan ett slutligt beslut meddelas.

"Vet inte vad strategin är"

Jose Refugio Rodriguez, en av Guzmans advokater, berättar att han inte nåtts av någon information på förhand om att hans klient skulle flyttas.

– Jag vet inte vad strategin är. Jag kan inte säga vad regeringen tänker, säger han.

Mexikanska myndigheter förnekar att flytten till fängelset i Ciudad Juares är en förberedelse inför en överföring till USA. Enligt en poliskälla, som inte vill framträda med namn, är det i stället fråga om en rotation av fångar som normalt äger rum. Det ska dessutom finnas säkerhetsskäl bakom beslutet.

Försök att hindra ny flykt

– Ju längre han är kvar i ett fängelse, i en enda cell, desto mer ökar chansen att han kommer på att bygga de förhållande som ledde till hans flykt. Det här kan vara ett avsiktligt försök att destabilisera sådana planer, säger Alejandro Hope, mexikansk säkerhetsanalytiker.

Den mexikanska knarkkungen har vid två tidigare tillfällen rymt från de anstalter han suttit fängslad vid. Senast var förra året efter att han lyckats gräva en kilometerslång tunnel från duschutrymmet i hans cell. I januari i år greps han efter att mexikansk polis länge varit honom hack i häl.

ARTIKELN HANDLAR OM