Bara timmar tills deklarationen ska in

NYHETER

Nu är det bara timmar kvar innan deklarationen måste var inlämnad.

Många är ute i sista stund och den som inte lämnar in i tid riskerar att få betala dyra pengar.

Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, svarade på läsarnas frågor i chatten nedan.

Inkomstdeklarationen ska, som vanligt, lämnas in senast den 2 maj. Nu är det bara timmar kvar innan fönstret stänger.

– Om man inte har begärt anstånd. Då kan man få upp till två veckor. Det kan man få även i dag om man skulle sitta i knipa, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– På det stora hela är det sju miljoner personer som ska ha deklarerat per 24.00 i dag.

De allra flesta behöver bara godkänna sin deklaration, vilket har kunnat göras på nätet sedan i slutet av mars. Men för den som ska göra avdrag, eller som kanske sålt en bostad, kan det vara läge att samla kontrolluppgifterna och sätta sig ned med miniräknaren.

Upprepade avgifter

Den som lämnar in sin deklaration för sent riskerar en förseningsavgift på 1 250 kronor. Dröjer deklarationen tre månader kan ytterligare 1 250 kronor läggas på det, och efter fem månader är det dags igen. Totalt kan det alltså bli närmare fyra papp för den som är deklarationsblyg.

Om du helt lagt ned det här med att deklarera kan du bli skönsbeskattad, vilket innebär att Skatteverket uppskattar hur stor din inkomst varit och utan dig spikar hur mycket du ska skatta.

Eftersom Skatteverket i regel har bra koll på vanligare löntagares inkomster och utgifter innebär skönsbeskattningen i praktiken att Skatteverket deklarerar åt dig – mot en rätt saftig avgift.

– Vi skulle ju verkligen vilja slippa ägna oss åt skönsbeskattning, för det känns otroligt tråkigt, säger Johan Schauman.

90 000 skönsbeskattades

– Vi vill inte att det ska vara någonting jobbigt eller ångestfyllt eller tråkigt att deklarera. Vi vill ju försöka göra det så enkelt och smidigt och smärtfritt som möjligt.

Av de cirka 90 000 som skönsbeskattades förra året hade många flyttat utomlands. Då kan det vara lätt att glömma några tusenlappar som redan dragits på ens inkomst ett år tidigare.

– Man tänker inte på det, för livet är ju fullt av andra saker.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM