Här spanar de in sitt 92-åriga offer

NYHETER

En 87-åring och en 92-åring föll offer för de två åldringsrånarna.

Männen misstänks ha stulit kontokort och värdesaker från kvinnorna inom loppet av några timmar.

- Vi hoppas att någon känner igen de här männen, säger Jürgen Clöve, utredare på polisen.

De två männen knackade på dörren hos sitt första ­offer, en 87-årig kvinna, ­ i Södertälje strax efter klockan 13 den 29 september.

Männen påstod att de kom från fastighetsbolaget och fick komma in. Väl där inne distraherade en av dem den gamla kvinnan medan den andra stal hennes kontokort och hittade hennes kod.

- Sen har man skyndat sig därifrån och åkt raka spåret för att ta ut pengar, säger Jürgen Clöve.

Spärrade kortet

De misstänkta männen fångades av en över­vakningskamera på Coop ­forum. Där gjorde de två ­uttag på sammanlagt 4 000 kronor från kvinnans ­konto. Sen fortsatte männen till Norsborg i södra Stockholm för att tanka med det stulna kontokortet.

- Då ser vi samma personer på en övervakningsfilm och när de har tankat bilen full åker de vidare till en ­butik i Stureby.

Ungefär klockan 14.20 fångades männen på en övervakningsfilm från butiken där de bad expediten packa ner en kasse med ­cigaretter åt dem, till ett värde av 3 000 kronor. Men den 87-åriga kvinnan hade lyckats spärra sitt kort och köpet stoppades.

Då hittade männen snabbt ett nytt offer: en 92-årig kvinna med rullator.

- De ser målsägare nummer två inne i butiken. Sen har de sökt kontakt med henne utanför och följt ­henne hem och fått för­troende att komma in. När de har plockat på sig både bankkort, halsband och vigsel­ringar försvinner de därifrån.

Spåren tar slut

Med det nystulna kortet åkte de två misstänkta till en ny butik och lyckades genomföra ett köp på 3 000 kronor. De fortsatte norr­över, till Järfälla där de fastnade på film klockan 15.39, vid ett misslyckat försök att ta ut mer pengar från ­kvinnans kontokort. Sen tar spåren efter dem slut.

- Det är ju fruktansvärt hänsynslöst hur man utnyttjar äldre människor som är godtrogna och som inte vill tro något ont från en annan människa. Det är lika hänsynslöst som att stjäla godis från ett barn, ­säger Jürgen Clöve.

Nu behöver polisen hjälp med att identifiera de misstänkta männen och går ut med bilderna på dem.

- Vi hoppas att någon känner igen de här männen så att det leder till en lag­föring i slutändan. Det är så pass bra bilder på dem så uppehåller de sig bara i Sverige så tror jag nog att någon kommer att känna igen dem, säger Jürgen ­Clöve.

Har du sett något?

Känner du igen männen eller har du andra uppgifter att lämna i fallet? Hör av dig till polisen på 114 14 eller mejla oss på [email protected]