Ungersk omröstning om flyktingplan kan vara ogiltig

NYHETER

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser ut att ha åkt på ett bakslag i söndagens folkomröstning.

En stor majoritet röstade visserligen som väntat nej till EU:s flyktingpolitik – men resultatet kan vara ogiltigt eftersom bara 45 procent av ungrarna verkar ha röstat.

Hela 95 procent av de ungrare som gick till valurnorna svarade nej på frågan "Vill ni att EU får rätt att beordra obligatorisk inflyttning av icke-ungerska medborgare utan parlamentets godkännande?", enligt en opinionsundersökning som tankesmedjan Nexpont genomförde under valdagen.

Regerande Fidesz vice partiordförande Gergely Gulyas kallade på en pressträff resultatet "en vinst för alla som förkastar tvångsomfördelning (av asylsökande)", uppger Reuters.

"Ett fiasko"

Men inför folkomröstningen var det sagt att minst 50 procent av de röstberättigade behövde delta för att den skulle vara giltig. Nexponts undersökning visar att bara 45 procent av ungrarna har röstat, enligt Reuters.

Det högerextrema partiet Jobbik kallar folkomröstningen "ett fiasko" och kräver Viktor Orbáns avgång om det visar sig att den faktiskt är ogiltig.

Även om folkomröstningen skulle vara giltig finns frågetecken kring vad den egentligen betyder.

Viktor Orbán hade hoppats att omröstningen skulle förstärka motståndet mot den omfördelning av asylsökande som EU:s medlemsländer enades om i fjol, trots hårt och fortsatt motstånd från bland annat Ungern.

Juridiskt ansvar

Men det beslutet ligger fast – oavsett den ungerska folkomröstningen. Åtminstone enligt EU-kommissionen.

– Medlemsstaterna har ett juridiskt ansvar att uppfylla beslut som redan tagits. Det som medlemsstaterna har beslutat att göra måste implementeras och kommissionen förbehåller sig rätten att vidta juridiska åtgärder, sade migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos tidigare i veckan.

Enligt honom ska i stället dagens folkomröstning ses som ett inlägg inför eventuella nya beslut om flyktingfördelning.

– Det är inte mitt jobb att komma med pekpinnar om vad de ungerska medborgarna ska göra. När tillfället kommer är vi redo att lyssna på vad det ungerska folket har sagt. Men det är vår uppfattning att den ungerska folkomröstningen handlar om eventuella framtida beslut, sade Avramopoulos.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ungern