Ahmad, 28, greps för bombdådet

avGustaf Tronarp, Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorcell misstänks ligga bakom sprängningarna

1 av 14

28-årige Ahmad Khan Rahami har gripits efter att ha jagats för bombdådet på Manhattan i New York.

Fingeravtryck på en av de outlösta sprängladdningarna ledde polisen till honom.

Bomberna ska ha varit byggda av tryckkokare och stålkulor – och detonerades med hjälp av mobiltelefoner och julbelysning.

USA:s östkust har skakats av flera explosioner under helgen.

Den allvarligaste detonationen ägde rum i lördags i området Chelsea på Manhattan i New York. Då skadades 29 människor.

Sedan dess har en intensiv polisjakt pågått efter de misstänkta gärningsmännen. New York-polisen gick ut med namn och bild på en man som misstänks vara inblandad i bombdådet.

”Efterlyst: Ahmad Khan Rahami, 28, söks i samband med explosionen i Chelsea”, skriver polisen på Twitter.

En poliskälla uppger för ABC News att Rahami filmats av övervakningskameror i anslutning till både Chelsea-explosionen och den plats där den odetonerade sprängladdningen anträffades.

Skottlossning med polis

Bill de Blasio, borgmästare i New York, beskrev mannen som beväpnad och farlig. Han uppmanade alla som hört eller sett något att höra av sig till myndigheterna.

Ahmad Khan Rahami greps i Linden i New Jersey på måndagen efter att ha varit inblandad i en skottlossning med polisen.

Ett fingeravtryck på en av de outlösta sprängladdningarna hjälpte myndigheterna att koppla samman Ahmad Khan Rahami med händelserna, rapporterar ABC News.

Sprängladdningarna i New York var gjorda av tryckkokare fyllda med stålkulor. De detonerades med hjälp av en mobiltelefon och julbelysning.

Fingeravtrycket ska ha säkrats från en av mobiltelefonerna.

Internationell koppling

CNN rapporterar att en terrorcell kan ligga bakom sprängningarna.

– Jag skulle inte bli förvånad om polisen riktar in sig på en specifik individ under dagen. Och jag skulle heller inte bli förvånad om detta visar sig ha en internationell koppling, sa New York-guvernören Andrew Cuomo till tv-kanalen.

Flera explosioner

Den första detonationen ägde rum på lördagsmorgonen, lokal tid, i samhället Seaside Park i New Jersey. Samma kväll exploderade sprängladdningen i Chelsea. Bara några timmar efter det hittade polisen en till misstänkt bomb, som dock inte sprängts.

På söndagskvällen påträffades en väska med fem rörbomber vid en tågstation i Elisabeth, New Jersey. I samband med att en bombrobot undersökte laddningen exploderade en av bomberna.

Tidigare under söndagen togs fem personer in till förhör av FBI. Det är i nuläget oklart om de misstänks för något brott.
Enligt polisen tyder allt mer på att det finns ett samband mellan sprängningarna. Det ska bland annat ha rört sig samma typ av sprängmedel vid alla incidenterna. New York Times rapporterar att bomberna var konstruerade för att orsaka ”blodbad”.

Här exploderade New York-bomben

 PLUS:  Så drabbar terrorn oss

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM