Var tredje M-väljare vill samarbeta med SD

Foto: Björn LINDAHL
Var tredje M-väljare vill samarbeta med SD
NYHETER

Var tredje Moderatväljare vill att Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna, enligt Aftonbladet/Inizios mätning.

Men partiledningen gör tummen ner för en sådan lösning.

– Moderaterna kommer inte samarbeta med Sverigedemokraterna, säger partisekreterare Tomas Tobé.

Jimmie Åkesson (SD).

Anna Kinberg Batra har upprepade gånger sagt att hon inte vill bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.

– Det är inte en grund att bygga en regering på. I alla fall inte för oss, sa hon på partiets Sverigemöte i slutet av maj.

Men enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio är hennes väljare inte lika bestämda. På frågan vilket alternativ man föredrar om Moderaterna får möjlighet att bilda regering efter nästa val svarar 22 procent "M bildar regering med allianskollegorna med stöd av SD".

Hela havet stormar

Samtidigt svara 10 procent att de föredrar att Moderaterna bildar regering tillsammans med SD.

– Det är tydligt att det finns en hel del av Moderaternas väljare som tycker man borde prata mer med SD, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

– Flera i undersökningen svarar att det är förvirrande i politiken, lite hela havet stormar. Man eftersöker en tydlig majoritet och upplever att det är alldeles för handfallet nu, säger Karin Nelsson.

21 procent av de tillfrågade M-väljarna svarar att det är troligt att M bildar regering med allianskollegorna med stöd av SD. Endast 2 procent svarar att det är troligt att Moderaterna bildar regering med SD.

Ingen lätt uppgift

– Mätningen visar att SD delar politiken, några vill dra åt deras håll, andra vill det inte. Anna Kinberg Batra har ingen lätt uppgift framför sig, säger Karin Nelsson.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger däremot att en regering med SD-stöd inte är aktuellt:

– Moderaterna kommer att söka väljarnas stöd för Alliansen som naturlig regeringsbildare efter valet och inte samarbeta med Sverigedemokraterna. En röst på Moderaterna ska vara den bästa garanten för att byta ut Stefan Löfven, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM