Åtta av tio väljare är äcklade av presidentvalet

avGustaf Tronarp

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
Donald Trumps valmöte i Concord north Carolina.

NEW YORK. En stor majoritet av de amerikanska väljarna känner sig äcklade av valrörelsen. Många tvivlar dessutom på att den nyvalde presidenten – oavsett vem det blir – kommer att kunna ena landet.

Det visar en ny mätning från New York Times och CBS News.

Personangrepp, smutskastning och förolämpningar.

Det amerikanska folket har genomlevt en väldigt lång, och väldigt smutsig, valrörelse. Den republikanske kandidaten Donald Trump har anklagats för att vara en sexistisk skattesmitare. Demokraternas Hillary Clinton har beskrivits som en korrupt maktspelare.

Den senaste opinionsundersökningen från New York Times och CBS News, som är den sista före valet, visar att presidentkampanjen har gjort väljarna politiskt deprimerade.

Frustrerade och rädda

I mätningen uppger åtta av tio väljare att de känner äckel inför valrörelsen.

Det resultatet går i linje med statistik från organisationen Pew Research Center. I september släppte centret en undersökning där över hälften av de tillfrågade använde ord som ”frustrerad”, ”äcklad” och ”rädd” för att beskriva sina känslor om presidentkampanjen.

I New York Times/CBS News mätning blir det också tydligt att Barack Obamas efterträdare står inför enorma utmaningar. En majoritet av väljarna tvivlar på att den nyvalda presidenten kommer att kunna ena landet. Det gäller oavsett om Vita husets nya hyresgäst heter Donald Trump eller Hillary Clinton.

”Blivit fulare och fulare”

Kanske kommer utmaningarna bli extra stora för Hillary Clinton, om det blir hon som går segrare ur valkampen. I undersökningen uppger en fjärdedel av dem som stödjer Donald Trump att de sannolikt inte kommer respektera resultatet om Clinton vinner.

Det finns dock en kritik mot den republikanske kandidaten även bland väljare som sympatiserar med partiet.

– Jag tror definitivt att Donald Trump har splittrat Republikanerna. När jag först hörde att han skulle ställa upp trodde jag att det var ett skämt, säger Sheila Wagner från Washington, republikan som i detta val dock röstat på Hillary Clinton, till New York Times.

Men många väljare riktar sin kritik mot politiken som sådan, snarare än mot någon av kandidaterna.

– Kampanjen har blivit fulare och fulare. Det har handlat om personangrepp i stället för att diskutera sakfrågorna och hur vi kan få landet att röra sig framåt och bli framgångsrikt, säger Michael Pappas, fastighetsmäklare i Tennessee, till tidningen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM