Attacken i Nice

Många döda efter att lastbil körde in i folkmassa i Nice

Av: 

Jill Sjölund

Sebastian Hagberg

Ebba Thornéus

Linnea Carlén

NYHETER

En lastbil körde rakt in i en folksamling på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice under Frankrikes nationaldagsfirande.

Minst 84 personer är döda och över hundra skadade.

– Lastbilen kom mot oss. Vi kastade oss åt sidan i sista sekund. Det låg flera döda på vägen, säger Kristian Julius från Stockholm till Aftonbladet.

Tipsa | Aftonbladet

Händelsen inträffade strax efter 22.30 på torsdagskvällen.

På Promenade des Anglais firade ett stort antal människor fortfarande den franska nationaldagen när en lastbil körde rakt in i folkmassan.

– Jag såg en enorm vit lastbil komma i en galen fart, den svängde för att meja ner maximalt antal människor. Jag såg kroppar flyga som käglor längs vägen. Jag hörde ljud, skrik som jag aldrig kommer att glömma, skriver Damien Allemand, journalist vid Nice Matin som var på platsen.

”Det var en attack”

Bilder och videoklipp från platsen visar hur personer flyr i panik och ett stort antal döda människor som ligger på gatan.

– Det var en attack, säger Sylvie Toffin, pressansvarig vid de lokala myndigheterna till AP.

– Lastbilen träffade flera personer under en lång färd längs trottoaren nära Palais de la Méditerranee.

Dödstalet har stigit allteftersom timmarna gått. Minst 84 personer dödades under lastbilens 2 kilometer långa vansinnesfärd i franska Nice, uppger landets inrikesminister Bernard Cazeneuve enligt AFP. Många av de som dog i attacken var barn. 18 personer uppges vara så skadade att deras tillstånd är kritiskt.

Agnes Selnes, 17, från Stockholm var ett 50-tal meter bort med sin familj när det plötsligt kom mängder av människor springande i panik.

– Det var kaos. Vi bara sprang. Sedan hörde vi fyra-fem skott, säger hon.

SE OCKSÅ

Här är massakerns första sekunder

Lastbilen fullastad med vapen

Nyhetsbyrån AP citerar Wassim Bouhlel, boende i Nice, som berättar att lastbilsföraren efter att ha kört igenom folkmassan klivit ur fordonet och börjat skjuta.

Källor med insyn i utredningen bekräftar för AFP att gärningsmannen avlossade pistolskott innan han sköts till döds. Inne i lastbilen hittades en falsk granat och flera vapenattrapper.

Lastbilen hyrdes ut från en hyrfirma i Provence-Côte d'Azur-området för bara några dagar sedan, säger en av AFP:s källor.

Borgmästare Christian Estrosi bekräftar för BFM TV att föraren har skjutits till döds av polisen samt att lastbilen var fullastad med vapen och granater.

”Gärningsmannen känd av polis”

Poliskällor säger till Reuters att gärningsmannen var en 31-årig fransk-tunisisk man.

Enligt lokaltidningen Nice Matin heter han Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Han är känd av polisen sedan tidigare, dock inte för något som kan kopplas till terrorism.

Den franska åklagarmyndigheten meddelade vid 02-tiden på fredagen att man lämnat över ärendet till anti-terrorutredare.

Lokala myndigheter och stadens borgmästare uppmanade i natt folk att stanna inomhus.

President François Hollande, som befunnit sig i södra Frankrike, återvände genast till Paris för att delta i krisförhandlingar med anledning av attacken. Likaså inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Inga uppgifter om svenskar

UD har i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar, men undersöker saken just nu.

– Vi känner till händelsen och följer händelseutvecklingen noga. Svenskar på plats ombeds att kontakta sina anhöriga hemma och att följa myndigheternas råd och anvisningar på plats, Cecilia Gillberg på UD:s pressjour.

UD avråder i nuläget inte svenskar från att resa till Frankrike generellt eller Nice specifikt.

Cecilia Gillberg upplyser dock om att franska ambassaden i Paris tidigare har uppmanat svenska resenärer att vara uppmärksammade och pålästa om de hot och risker som finns i landet. 

Hollande förlänger undantagslagar

Klockan 03.30 höll François Hollande ett tal till nationen. Han beskrev då det inträffade som ett terrordåd och meddelade att Frankrike med anledning av dådet i Nice förlänger landets undantagslagar med tre månader.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Attacken i Nice

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken i Nice

Nice

Terrorism

Frankrike