Clinton oroad över rysk inblandning i valet

avLinnea Carlén, TT

1 av 2 | Foto: Justin Sullivan / AFP
Hillary Clinton i Hampton, Illinois, i samband med firandet av högtiden Labor Day den 5 september.

Det amerikanska presidentvalet närmar sig med stormsteg och endast två viktiga månader återstår.

Både Donald Trump och Hillary Clinton lät på måndagen för första gången journalister följa med på sina respektive kampanjflyg.

Clinton uttryckte då en oro över ”trovärdiga rapporter” om rysk inblandning i USA-valet.

Den eventuella ryska inblandningen i den amerikanska valprocessen oroar Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, som för första gången på länge svarade på frågor från pressuppbådet som följer hennes kampanj i hälarna.

Oro över rysk inblandning

Hon uttryckte på måndagen, natten till tisdag svensk tid, en oro över ”trovärdiga rapporter” om en rysk inblandning i amerikansk politik, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Det är som Watergate(skandalen), men i cybertidsåldern, sa Clinton när hon under 20 minuter svarade på frågor ombord på sitt kampanjflyg.

Enligt en rapport från juli ska ryska hackare ligga bakom ett cyberintrång i hennes parti Demokraternas system. Uppgifterna, som förnekats från ryskt håll, ”väcker vissa allvarliga frågor om potentiell rysk inblandning i vår valprocess”, menade Clinton.

– Vi har aldrig haft en främmande makt som redan är inblandad i vår valprocess, och vi har aldrig haft en kandidat för ett av våra större partier som uppmanar ryssarna att hacka mera, sa den tidigare utrikesministern, i en attack mot rivalen, republikanske Donald Trump.

”Bisarr dragning till diktatorer”

Trump hamnade i blåsvädret i juli sedan han under en presskonferens sagt att Ryssland borde försöka komma åt Clintons e-post och publicera den.

– Ryssland, om ni lyssnar, jag hoppas att ni hittar dem. Jag tror att ni kommer få en fin belöning av amerikanska medier, sa Trump då och åsyftade de omkring 30 000 mejl som Clinton ska ha raderat från sin privata mejlserver.

Han anklagades för att det var snudd på landsförräderi av sina motståndare, och försökte släta över det genom att säga att det rörde sig om sarkasm.

– Han har väldigt tidigt allierat sig med Putins politik. Han verkar ha en bisarr dragning till diktatorer, inklusive Putin, sa Clinton om sin motståndare.

På frågan om hon tror att den ryska regeringen försöker hjälpa Trump pausade hon enligt Reuters och svarade sedan:

– Jag brukar ofta citera ett bra talesätt som jag har lärt mig från att ha levt i Arkansas i många år: Om du hittar en sköldpadda på en staketstolpe så har den inte tagit sig dit själv.

– Jag tycker att det är ganska spännande att denna aktivitet har börjat omkring den tid då Trump blev presidentkandidat.

Journalister på planen

Valkampanjen intensifieras nu i USA under de sista två viktiga månaderna innan valet. Både Donald Trump och Hillary Clinton lät för första gången journalister följa med på sina respektive kampanjflyg.

Clinton sa också att hon inte oroas över konspirationsteorier kring hennes hälsa. Hon förklarade också På frågan om hon oroas över opinionsundersökningar som tyder på att Trump knappar in svarade hon att hon alltid trott att valet ska bli jämnt.

– Det är därför vi jobbar så hårt. Vi tar inget för givet.

ARTIKELN HANDLAR OM