Misstänkt dubbelmördare: ”Jag har tagit ut dem”

1 av 5
NYHETER

Den 68-årige mannen i Vallåkra ringde 112 efter att han skjutit ihjäl två män med sitt hagelgevär.

I det inspelade larmsamtalet uppger han aldrig att han skjutit männen.

– Vi kommer att spela upp det här samtalet under huvudförhandlingen som börjar i morgon, sa Anna Broomé, åklagare i målet, till Aftonbladet under söndagen.

Det var sent på kvällen den 14 oktober i fjol när 68-åringen ringde och larmade. Några minuter tidigare hade han avfyrat sitt hagelgevär mot två bröder som höll på att ta sig in i mannens bostad.

– Jag har tagit ut dem. Du får komma så får jag förklara. Det är akut, säger 68-åringen i samtalet med polisens larmoperatör.

”De kanske inte mår så bra”

Efter en kvart har polisen fortfarande inte anlänt. Då ringer mannen en gång till.

– Jag tror du hittar dem här ute. De kanske inte mår så bra, säger han.

Han säger att det är ”akut” även i det andra samtalet och säger att det nog är bra om polisen tar med sig en hund och två bilar.

Mannen uppger aldrig i samtalen att han skjutit männen. I stället säger han: ”Jag tror inte de kommer någonstans”.

Hävdar nödvärn

På måndagen ställs 68-åringen inför rätta i Helsingborgs tingsrätt. Han misstänks för mord i två fall men hävdar själv att han agerat i självförsvar, att han var rädd och inte såg någon annan utväg än att använda sitt gevär för att skydda sig.

De två ihjälskjutna männen, 21 och 24 år gamla, hade tidigare haft besöksförbud efter att ha krossat rutorna på 68-åringens hus i Vallåkra i Helsingborgs kommun.

Enligt polisens förundersökning avlossade 68-åringen två skott med sitt hagelgevär genom ett fönster. Ett skott träffade en av männen i bröstet. Den andra brodern blev skjuten i ryggen.

Beväpnade med kniv och järnrör

Bröderna var aldrig inne i 68-åringens hus men hade just slagit sönder dörrfönstret och var beväpnade med kniv och järnrör.

De var också maskerade med rånarluvor.

Båda männen var avlidna när polisen anlände till brottsplatsen.

ARTIKELN HANDLAR OM