Här välkomnas Pippis goja till sitt nya hem

NYHETER

Packade kappsäcken och drog söderut

Pippis papegoja Rosalinda, eller Douglas som han egentligen heter, har lämnat sitt hem i Malmö för tyska vidder, skriver SVT.

– Vi gläder oss enormt, säger Matthias Reinschmidt, chef för Karlsruhe zoo till den tyska tv-kanalen ARD.

Papegojan Douglas spelade stjärnrollen som "Rosalinda" i Pippi-filmen "Pippi på de sju haven". Efter genomslaget fick han dock inga nya roller och övergick istället till att leva ett fridfullt liv i olika djurparker, först i Jönköping senare i Malmö Folkets Park. Men ett tag såg framtiden mörk ut – Jordbruksverket sa att buren var för trång och som Aftonbladet skrivit tidigare riskerade han då att avlivas om han inte fick ett nytt hem.

Tar sin kappsäck till sydligare breddgrader

Ryktet om dödshotet mot Douglas spred sig med vinden och plötsligt trillade huserbjudanden in från hela världen. Valet föll på en djurpark i Karlsruhe i Tyskland där Douglas skulle erbjudas en svit på hela 70 kvadratmeter, 40 mer än Jordbruksverket krävde. Men det blev ingen soloflytt till solen – med på resan kom livskamraten Gojan, en gulbröstad ara som länge delat sitt liv med Douglas.

– De är ett par och det kan man inte dela på, då sörjer han ihjäl sig, säger Frank Madsen, chef för Reptilcenter i Malmö Folkets Park, till SVT.

När kändisparet så anlände till Tyskland arrangerades ett grandiost välkomnande – med bland annat Pippi-sånger på svenska.

– Vi gläder oss enormt, säger Matthias Reinschmidt, chef för Karlsruhe zoo till den tyska tv-kanalen ARD.

ARTIKELN HANDLAR OM