S välkomnar L:s utsträckta hand: Absolut intressant

avJohn Granlund

1 av 2

Jan Björklund (L) svänger i regeringsfrågan – och sträcker ut en hand över blockgränsen.

Redan på torsdagskvällen välkomnade Socialdemokraterna utspelet:

– Liberalerna är absolut ett intressant parti, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) till Aftonbladet.

I en intervju med DN öppnar Liberalernas partiledare Jan Björklund upp för ett samarbete över blockgränsen om Alliansen inte lyckas bli större än de rödgröna i nästa val.

– Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränsen mellan Alliansen och S, säger Jan Björklund till tidningen.

"Absolut intressant"

Bara en dryg timme efter att utspelet blev känt på torsdagskvällen gick Socialdemokraterna Björklund till mötes:

– Det är klart, Liberalerna är absolut ett intressant parti  och jag tycker att det är glädjande att det nu äntligen börjar bli en diskussion om det som Stefan Löfven har eftersträvat i tre år, att man vill hitta mer av samarbete i svensk politik, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till Aftonbladet.

– Här handlar det om att vi ska skapa majoriteter i svenska riksdagen och då handlar det om att gå över blockgränsen. Och där är Liberalerna ett alternativ naturligtvis, säger hon.

Lena Rådström Baastad betonar att Socialdemokraterna går till val på egen hand och att man ”gärna fortsätter samarbetet med Miljöpartiet”.

– Men vi söker samarbete med andra partier just därför att vi kan se, både Socialdemokraterna och Miljöpartiet, att vi behöver bryta upp den blockpolitik som är.

"Rötterna i nazismen"

Hon sätter ytterligare press på Moderaterna som vacklat i frågan om ett eventuell regeringssamarbete med Sverigedemokraterna.

– Här väntar vi fortfarande på besked från Anna Kinberg Batra och Moderaterna.

– Som parti har vi varit tydliga med att vi vill inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Vi står så långt ifrån varandra som man bara kan göra med ett politiskt parti. Det är ett parti med rötterna i nazismen som Moderaterna överväger att samarbeta med eller göra sig beroende av, säger Lena Rådström Baastad.

ARTIKELN HANDLAR OM