Inte alls säkert att det knäcker Trump

1 av 7
NYHETER

I nästan varje presidentvalskampanj kommer ett avslöjande med potentialen att på ett avgörande sätt tippa vågskålen mot någon av kandidaterna.

För varje normal kandidat hade "pussygate" varit ett sådant ögonblick.

Men i Trumps fall är jag inte lika säker. Han har hittills alltid studsat tillbaka.

För de flesta kandidater vore en videoinspelning som den som nu flutit upp till ytan helt förödande. Att visa upp en så grov sexism skulle göra slut på de flesta.

Men Trump är inte som andra kandidater. Han bedöms av väljarna efter en helt egen måttstock. Gång på gång har förståsigpåarna gjort misstaget att värdera Trump efter hur en traditionell politiker förväntas agera.

Om man lyssnat på experterna så skulle Trump inte ha en chans att bli partiets kandidat. Ändå står han där nu och knackar på dörren till Vita huset, bara några få procent efter Hillary Clinton i opinionsmätningarna.

Det är inte alls säkert att de massiva fördömandena från den politiska eliten, både republikaner och demokrater, efter sexkommentarerna knäcker Trump.

Inte en kandidat som andra

Hans ord kan knappast längre chocka någon efter alla nedvärderande omdömen om det motsatta könet som han hävt ur sig under kampanjens gång. Trump är en mansgris i kubik och har aldrig försökt dölja det. Bandinspelningen kan till och med stärka hans machoimage som den tuffe och virile mannen. Den som han försökte blåsa under i en av primärvalsdebatterna genom att skryta om storleken på sitt organ.

Uppenbart är dock att Trumps egen kampanjledning fått panik och bedömer att bandet kan få en stark negativ effekt på den republikanske kandidatens opinionssiffror. Annars hade miljardären aldrig gått ut med en tydlig ursäkt så snabbt. Men till och med när han ber om ursäkt så gör Trump det bara halvhjärtat.

Istället försöker han vända det hela emot Hillary Clinton genom att påstå att Bill Clinton otrohet var något mycket värre och det faktum att hon "mobbade" Clintons älskarinnor. Trump går efter devisen att anfall är bästa försvar.

Räkna med att Trump kommer att slå tillbaka stenhårt om Hillary Clinton försöker dra växlar på videon under deras andra debatt natten mot måndag svensk tid.

Nyckeln till att förstå hur sexkommentarerna påverkar hans chanser är att inse att Trumps attraktion ligger i att han inte är en kandidat som alla andra. Ingen vill att han ska vara en perfekt och beräknande politiker. Ingen förväntar sig att han ska vara kunnig i sakfrågorna.

Att han uppvisar fel och brister stärker bara hans image som outsider.

Finns gräns för Trump – men var?

De republikaner som ogillar Trump såg genast en chans att ersätta honom med en annan kandidat i upploppet till valet genom att kräva att han drar sig tillbaka. Fastighetsmiljardären avvisar alla sådana propåer. Partiet har minimala möjligheter att tvinga bort honom.

Hur mycket sexkommentarerna skadar Trump får vi veta först om någon vecka när det finns opinionsmätningar gjorda efter att banden blivit offentliga.

Avgörande blir hur kvinnorna reagerar. Trump har redan problem att attrahera kvinnliga väljare. Om de nu slutgiltigt överger honom efter videoinspelningen blir det omöjligt för honom att vinna.

Något slags gräns finns det även för Trump. Men ännu vet ingen var den går.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Trumps kontroverser

ARTIKELN HANDLAR OM