Vill stoppa Trumps ”observatörer” med KKK-lag

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NEW YORK. Donald Trump har uppmanat sina supportrar att ”övervaka” vallokaler för att upptäcka röstfusk.

Demokrater oroas över att målet är att skrämma minoritetsgrupper för att få dem att stanna hemma.

Nu stäms Trump i fyra delstater – med stöd i en lag riktad mot Ku Klux Klan.

När opinionsundersökningarna på allvar började gå emot den republikanske presidentkandidaten så blev hans kontring dramatisk: Donald Trump påstod i tal efter tal att valet skulle vara riggat.

Enligt Trump är omfattande valfusk en del av detta. Trots att experter slagit fast att något sådant inte förekommer har miljardären fortsatt att hamra in budskapet.

På söndagen sa Donald Trump under ett valtal i Colorado att han inte litar på systemet med poströstning som finns i delstaten:

– Jag är väl en skeptisk person.

LÄS VIDARE

Oroas över hot

Donald Trump har också uppmanat sina supportrar att ta sig ut till vallokaler för att ”övervaka” valet den 8 november.

– Röstfusk är alldeles för vanligt. De kritiserar oss för att vi säger det. Men titta på Philadelphia, titta på Chicago, titta på St. Louis. De saker som händer där är fruktansvärda, sa han i ett tal för några veckor sedan.

Trumps retorik har fått många att bli oroliga över att framförallt minoritetsgrupper kan komma att utsättas för hot eller våld av Trumps självutnämnda ”valövervakare”.

Tillåtet att övervaka

Nu stämmer demokrater i fyra vågmästarstater – Pennsylvania, Nevada, Arizona och Ohio – Donald Trump, rapporterar Reuters. Målet är att stoppa Trump-supportrarna från att bevaka vallokalerna.

”Trump har försökt att förstärka sin kampanjs mål om att få ner valdeltagandet genom att använda den ljudligaste mikrofonen i landet till att få sina supporters att engagera sig i olaglig skrämseltaktik,” står det i en av stämningsansökningarna.

Stödjer sig på KKK-lag

Det är tillåtet för kampanjer och partier att övervaka valet i många delstater. Ofta finns det dock restriktioner som måste följas.

Demokraterna i de fyra delstaterna stödjer sig på en rösträtts-lag från 1965 och en lag från 1871 som riktades mot den rasistiska organisationen Ku Klux Klan.

De stämmer också Roger Stone, en Trump-supporter som ligger bakom initiativet ”Stop the steal”. Enligt Stone har 1 400 frivilliga engagerat sig i projektet. Det officiella syftet att säkerställa att de elektriska röstningsmaskinerna fungerar korrekt. Demokraterna befarar dock att kontrollanternas verkliga mål är att skrämma bort minoritetsgrupper från vallokalerna.

Reuters har inte lyckats få någon kommentar om stämningarna från Donald Trumps kampanj.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad: