Kriminell på permission från rättspsyk gripen

NYHETER

Stal bil under hot

1 av 2 | Foto: Mannen har rymt från rättspsykiatrin i Uppsala.

En man i 50-årsåldern tidigare dömd för flera grova brott misstänks ha begått nya brott under sin permission från rättspsyk i Uppsala.

Mannen ska ha stulit en bil och hotat minst två personer.

Efter att ha varit eftersökt i två dagar hittades han i utkanten av staden vid 20-tiden, skriver Upsala Nya Tidning.

Tipsa | Aftonbladet

Det var under förmiddagen i onsdags som mannen rapporterades försvunnen, vilket Aftonbladet var först med att avslöja. Han hade permission från rättspsyk på Akademiska sjukhuset i Uppsala och påträffades inte på en bestämd adress.

”Han stal min bil”

I samband med försvinnandet begav han sig till en annan adress i Uppsala och har där hotat minst två personer. Aftonbladet har varit i kontakt med en av personerna som även blev bestulen på sin bil.

– Han kom hem till mig, drog i sig en massa droger och stal min bil. Jag såg när han kom att han var helt borta.

– Vi sitter på hemlig ort som polisen har ordnat. Han är riktigt farlig, och ju mer tiden går desto farligare blir han, säger personen.

Efter att ha varit försvunnen i två dagar kunde han gripas vid 20-tiden på fredagen i utkanten av Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning.

Gripandet gick odramatiskt till men polispådraget ska ha varit stort med polishelikopter, mc-polis och vanliga patruller.

Uppgifter om pistol

Uppsalapolisen bekräftar att mannen är misstänkt för två fall av olaga hot och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Enligt Aftonbladets uppgifter fanns det misstankar om att mannen var beväpnad med både pistol och kniv.

– Det står något diffust om en kniv och en pistol men det är inget som han är misstänkt för i nuläget, säger Björn Berglund, inre befäl vid Uppsalapolisen.

Mannen har ett kriminellt förflutet och är dömd för bland annat grovt vapenbrott, grovt rattfylleri, olovlig körning och brott mot knivlagen till fängelse i elva månader. 2012 dömdes han till rättspsykiatrisk vård av Svea hovrätt.

Sökte efter honom

Men Uppsalapolisen gjorde aldrig bedömningen att mannen var farlig för allmänheten.

– Nej, det skulle jag inte säga. Men han sitter ju där han satt av en anledning, men har man permission har man ju det av en anledning, säger Björn Berglund.

Efter kännedom om att mannen misstänks ha begått nya brott drog ansvarig läkare omedelbart in mannens permission, uppger sjukhuset på fredagseftermiddagen. Sjukhuset begärde då hjälp av polis med handräckning för att få patienten tillbaka.

”Inga misstag har begåtts”

Trots det anses han inte ha avvikit från sin permission, vilket tidigare uppgifter till Aftonbladet antydde.

– Han har permission till måndag så han har inte avvikit från den, säger Torbjörn Karlsson, pressinformatör vid Uppsalapolisen.

Under fredagen förekom även uppgifter om att mannen skulle haft permission på rättspsykiatriska kliniken i Säter i Dalarna i flera medier. Det dementeras dock av Akademiska sjukhusets pressjour under eftermiddagen.

– Det är vår patient och jag har fått veta att alla rutiner har följts kring vad som gäller när man ger permission för patienter som får rättspsykiatrisk vård.

Men hur kan alla rutiner verkligen ha följts när en person kan begå brott under sin permission?

– Jag har inga uppgifter om detta i nuläget. Den enda information jag fått är att inga misstag har begåtts i den här hanteringen utan att alla rutiner har följts, säger ansvarig på pressjouren.

Fotnot: Mannen är inte efterlyst av polisen, vilket uppgavs i en tidigare version av artikeln.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Brott