Kraftig brand i Gävle hamn

NYHETER

En brand utbröt på en skrotgård i Gävle hamn sent under natten till tisdag.

– Men vi halv sex-tiden fick räddningstjänsten kontroll över branden, säger vakthavande befäl i Gävleborgs, Paul Edenström.

Polisen larmades om brand i en container på skrotgård i Gävle hamn via SOS klockan 02.29, natten mot tisdag. Två patruller var på plats och bistod räddningstjänsten under natten.

– Det brinner och vi är på plats tillsammans med räddningstjänsten och försöker underlätta släckningsarbetet, sa Peter Hultqvist, vakthavande befäl på polisen i Gävleborg.

En person boende i närheten berättade för Aftonbladet att det var kraftig rök på himlen.

Drygt en timme efter att larmet inkommit brann det enligt Anders Bergström, tjänstgörande inre befäl på räddningstjänsten, fortfarande kraftigt. Branden spred sig inte men man hade i det läget inte kontroll på den.

– Den är fortfarande inte under kontroll. Man har haft problem från början med att få ut vatten vilket har fördröjt släckningsarbetet, sa vakthavande befäl Peter Hultqvist.

Under natten uppgav räddningstjänsten att man gått ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, där de uppmanade boende på Norrlandet att stänga fönster, ventiler, hålla sig inomhus och undvika att andas i röken.

Vid 05.30-tiden meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll men ännu inte helt släckt. Det är fortfarande okänt hur branden uppkommit.

– Vi får undersöka det här, men det måste svalna lite först, säger Paul Edenström.

Han berättar också att det råder delade meningar om något VMA gått ut eller inte.

– Polisen har inte bett om något sådant, SOS säger att det har gått ut men Gästrike räddningstjänst säger att de har gått ut med ett myndighetsmeddelande – inte ett VMA.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Bränder