Clintons bekymmer: Interna bråk och Trumps opinionsmedvind

1 av 2
NYHETER

Donald Trump går som tåget i de senaste nationella mätningarna och kryper närmare Hillary Clinton – eller till och med förbi.

Samtidigt fruktar demokraterna inre splittring.

– Jag är till fullo beredd att göra min del. Men senator Sanders måste göra sin också, säger Clinton.

Under tisdagen släpptes en stor nationell opinionsmätning från NBC News där avståndet mellan Hillary Clinton och Donald Trump  krympt till 3 procentenheter. I en Fox News-mätning har Trump till och med gått förbi och i dag släppte Rasmussen Reports ytterligare en mätning där miljardären leder – med 5 procentenheter, uppger The Hill.

Clinton som tidigare sagt att amerikanerna inte kommer välja Trump – för att de tar presidentvalet på för stort allvar – skärper nu tonen mot Donald Trump.

– Jag vet hur tufft jobbet är, säger Clinton till CNN i en intervju på torsdagen.

– Och jag har kommit till slutsatsen att han inte är kvalificerad att bli USA:s president.

”Trump får folk att bli terrorister”

I samma intervju går hon också till attack mot vad hon kallar ”oansvariga, vårdslösa och farliga uttalanden” i utrikesfrågor.

– När du ställer upp för att bli USA:s president så lyssnar och tittar hela världen. Så när du säger saker som att du ska stoppa alla muslimer sänder du bevis till den muslimska världen och du sänder ett budskap till terrorister, säger Hillary Clinton till CNN.

– Donald Trump används i allt väsentligt som rekryterare för att få fler människor att ansluta sig till terrorister.

Samtidigt brottas hon mot inre splittring i partiet. Primärvalskampen mot Bernie Sanders fortsätter trots att allt pekar mot att Hillary redan vunnit.

Så sent som förra helgen ledde kandidatstriden till våldsamheter under ett konvent i Nevada. Lokalen fick stängas när Sanderssupportrar protesterade mot vad de menade var ett valsystem som ”riggats till att gynna” Hillary Clinton, de till och med dödshotade Nevadademokraternas ordförande Roberta Lange, skriver Politico.

Ett påstående som Donald Trump inte var sen med att elda på:

”Bernie Sanders behandlas väldigt illa av demokraterna – systemet är riggat mot honom. Många av hans väljare som känner berövade på sina rättigheter stödjer mig!” twittrar han.

Sanders avkrävs ursäkt

Samtidigt har flera demokrater har under veckan försökt släta över händelsen och menar att tvekampen mellan Sanders och Clinton inte alls riskerar att slå split mellan partietablissemanget och Sanderssupportrarna, eller att det kan skapa oro inför partiets kongress.

Bernie Sanders uttalande i frågan har också spätt på konflikten.

Senatorn sa att han ”självklart inte stödjer våld och trakasserier” men att det krävs förändringar i partiets valregler.

Roberta Lange kräver nu en ursäkt.

– De borde inte kalla det som hände här för nonsens, de borde inse hur farligt det var och att det inte är något man kan vifta bor, säger hon, enligt Politico.

– Jag, min familj och alla de som kände sig otrygga borde få någon slags ursäkt.

Clinton: ”Det är redan klart”

Hillary Clinton som länge höll fast vid att hon inte tänker ta ut någon seger mot Bernie Sanders innan den är officiell var tydligare i dagens CNN-intervju med att hon kommer vara demokraternas presidentkandidat.

– Det är i praktiken redan klart. Det finns inte en chans att jag inte kommer vara det, säger hon till CNN.

– Jag är till fullo beredd att göra min del. Men senator Sanders måste göra sin också.

ARTIKELN HANDLAR OM