Kommunal-granskningen plockade hem pris i Oslo

1 av 2 | Foto: FRANK HOLTSCHLAG
NYHETER

Aftonbladets Richard Aschberg vann i kväll pris för granskningen av fackförbundet Kommunal.

Då avslöjades bland annat att medlemmarnas pengar gick till porrshower på egna lyxkrogen Metropol Palais – som gick hundratals miljoner back.

– Jag är jätteglad, det är kul när viktig journalistik uppmärksammas och belönas, säger Richard Aschberg.

Kommunalgranskningen tilldelades priset Årets Scoop under Schibsted Awards i Oslo på torsdagskvällen. Richard Aschbergs serie av avslöjanden kammade hem vinsten i konkurrens mot Schibsteds alla europiska mediehus.

Motiveringen lyder:

”Vinnarens avslöjande är en historia som väckt enormt engagemang och med så många fantastiska överraskningar att det nästan är för bra och hårresande för att vara sant. Men det är det”.

Richard Aschberg tar själv upp det enorma engagemang grävandet i Kommunal ledde till.

– Det har varit många medlemmar som har hört av sig och tyckt att det är jättebra att vi granskat deras fackförbund och bett mig att fortsätta gräva, säger han.

– Det är jättekul när journalist som berör så många uppmärksammas och belönas.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén säger att hon är ”väldigt, väldigt stolt”.

– På scen säger Richard att han är glad att arbeta på Skandinaviens bästa tidning och det arbete han har gjort visar verkligen hur bra journalistik kan göra skillnad, i det här fallet direkt skillnad för Kommunals 500 000 medlemmar, säger hon.

– Det här är förhopnningsvis bara ett av många pris som Kommunalgranskningen vinner, och förtjänar.

Richard Aschberg och Kommunalgranskningen har tidigare tilldelats Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist, som går till en journalist som verkat i den framlidne Expressen-journalisten anda genom att vid upprepade tillfällen ha gjort stora avslöjanden.