Åkesson uppmanar Ekeroth att ta timeout – förundersökning har inletts

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmanar riksdagsledamoten Kent Ekeroth att ta timeout efter krogbråket.

– Att vara föremål för en anklagelse är så allvarligt att man inte kan agera i justitieutskottet, säger Åkesson.

Ärendet handläggs av chefsåklagare Lena Kastlund på Särskilda åklagarkammaren.

– Jag har inlett en förundersökning om misshandel, säger hon till Aftonbladet.

Som ledamot i riksdagens justitieutskott har SD-toppen Kent Ekeroth krävt hårdare tag mot framför allt nyanlända som begår brott. Efter ett bråk vid en Stureplansklubb på onsdagsnatten är Ekeroth själv anmäld för misshandel.

Den brottsmisstanken går inte att kombinera med utskottsuppdraget, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han uppmanar Ekeroth att ta en paus från arbetet. Uppmaningen framfördes i ett telefonsamtal under dagen när Åkesson ringde upp Ekeroth.

– Om man är föremål för en anklagelse oavsett vad som hänt är det så allvarligt att man inte kan agera i justitieutskottet med de frågor som finns där. Det är viktigt att han tar en time out från det här uppdraget tills frågan är utredd, säger Åkesson till TT.

Ärendet handläggs vid Särskilda åklagarkammaren där chefsåklagare Lena Kastlund har inlett en förundersökning om misshandel.

– Jag har gett direktiv om utredningsåtgärder som ska göras. Utan att bli alltför detaljerad handlar det om sedvanliga utredningsåtgärder, det är förhör med målsägande och vittnen samt inhämtande av den övervakningsfilm som ska finnas.

”Bra utredningsläge”

Lena Kastlund säger att det finns goda förutsättningar att ta reda på vad som hänt utanför nattklubben.

– Jag har förstått att det har varit en hel del folk på platsen och att det ska finnas övervakningsfilm på händelsen, så det känns som att vi ska kunna få ett ganska bra utredningsläge.

Kent Ekeroth har ännu inte delgivits misstanke om brott.

– Om det inte är väldigt brådskande ärenden, till exempel om folk är anhållna, brukar vi först höra målsägande och vittnen och inhämta bevisning. Sedan bestämmer man om någon ska höras som misstänkt. Då vet man mer om vad som hänt och kan hålla ett bättre förhör.

”Fick en fet smäll”

Det var vid 02.30-tiden under natten till torsdagen som Kent Ekeroth hamnade i en konflikt med en annan man i samband med att han nekats inträde på nattklubben Solidaritet, som ligger nära Stureplan i centrala Stockholm.

För Aftonbladet har mannen berättat att han skämtade om järnrörsskandalen när Ekeroth passerade honom:

– Då slog han mig med knytnäven rakt i ansiktet. Jag fick en fet smäll och blev svullen i ansiktet. Jag blev helt chockad. Det är helt sjukt att han hoppade på mig.

Ekeroth: Det var självförsvar

Kent Ekeroth har en helt annan bild av vad som inträffade vid klubben. Han säger sig ha agerat i självförsvar.

”Jag hade sällskap av två Säpo-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackerat mig. Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka”, skriver Ekeroth i ett sms till Aftonbladet.

Kent Ekeroth har även gjort en motanmälan om misshandel. Även den kommer att handläggas av Lena Kastlund på Särskilda åklagarkammaren.

– Det är precis samma händelse så det är lämpligt att handlägga det i samma ärende, det är samma personer som ska höras och så vidare.

I det fallet är dock ingen förundersökning inledd.

– Jag har inte tagit ställning till den biten än, men det kommer jag att göra under de närmaste dagarna, säger Lena Kastlund.

Det svenska hatet: Kent Ekeroth spelar spelet

Ekeroth skriver på Facebook

I ett inlägg på Facebook skriver Kent Ekeroth att han haft en ”social livsstil” där han ”rört sig mycket bland vänner och allmänheten”. Riksdagsledamoten hävdar också att det inte har gått ut över hans arbete.

Nu kommer han dock att ändra sitt beteende:

”Efter att jag återigen har blivit fysiskt attackerad på allmän plats så känner jag mig tyvärr tvungen att omprioritera. Framöver kommer jag i högsta möjliga grad att försöka undvika allmänna platser efter solnedgången, för att minska risken att bli angripen av personer som inte gillar mina åsikter.”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att åklagarens beslut att inleda förundersökning var "väntat".

– När det finns en anmälan så är det naturligt att inleda en förundersökning för att ta reda på vad som hänt. I en situation som ser ut på det sättet att ord står mot ord så är det bra att det finns en åklagare som tittar på ärendet. Det är helt naturligt att det inleds en förundersökning, säger han.

– Allteftersom det kommer in nya uppgifter så tar vi ställning till det

Vad kommer ni att göra om Kent Ekeroth delges misstanke om brott?

– Meningslöst att spekulera om det nu. Bra att det fanns poliser och vittnen på plats så att vi förhoppningsvis kan få en bra bild över vad som hänt. Vi får vänta och se vad utredningen kommer fram till.

Kommer Kent Ekeroth ta timeout?

– Jag vet inte exakt hur han ställer sig till det, men jag förutsätter att han följer uppmaningen.

Publisert: